У ЦЕРНі випадково відкрили відразу 5 нових часток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЦЕРНі випадково відкрили відразу 5 нових часток

Технології&Авто
1332
Всі відкриті частки, як пишуть учасники колаборації LHCb, є варіаціями омега-гіперона – надважкої частки, що містить в собі три важкі кварки. Іншими словами, вони можуть містити в собі “зачаровані”, “чарівні” і “дивні” кварки, але не нижні або верхні, з яких складаються протони і нейтрони.
Властивості омега-гіперонів давно передбачені Стандартною моделлю фізики, і багато які з них вчені вже виявили за останні півстоліття. Однак далеко не всі омега-гіперони були вивчені на практиці. Особливості в їх розпаді, як відзначають автори статті, можуть вказати на проблеми Стандартної моделі і підказати, чи існує нова фізика за її межами.
Спостерігаючи за народженням і розпадами таких часток, фізики з LHCb абсолютно несподівано для себе знайшли сліди відразу п’яти раніше невідомих омега-гіперонів, що мають масу трохи більше 3 ГеВ (приблизно в три рази більше, ніж у протона або нейтрона).
Як припускають учасники колаборації, їм вдалося відкрити п’ять пов’язаних станів омега-гіперонів, що складаються з двох “дивних” і одного “зачарованого” кварка. Такі частки мають нульові заряди, що відрізняє їх від багатьох інших омега-гіперонів, які мають заряд +1, -1 або навіть +2.
В цілому, як зазначають фізики, властивості цих часток відповідають тому, що пророкує Стандартна модель, і тому вони не являють собою великого інтересу для пошуків чогось несподіваного. Чи є вони п’ятьма різними станами однієї частки або п’ятьма різними об’єктами – питання філософське, але дискусії на цю тему можуть привести до відкриття інших, більш цікавих часток.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас