Обсяги підробленого «тіньового ринку» цементу в Україні обчислюються мільйонами доларів - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяги підробленого «тіньового ринку» цементу в Україні обчислюються мільйонами доларів - експерти

Нерухомість
669
Обсяги підробленого «тіньового ринку» продукції обчислюються мільйонами доларів, а виготовлені без дотримання стандартів будматеріали загрожують як здоров’ю та безпеці громадян, так і можуть стати причиною техногенних катастроф.
Про це порталу Finance.UA повідомили в прес-службі Союзу споживачів України.
Так, моніторинг якості і маркування цементної продукції, проведений Союзом споживачів України, показав, що 82% перевіреного фасованого цементу виявилися підробкою, понад 50% мали недовагу, а близько 60% за критерієм міцності взагалі не можна назвати цементом.
За словами Олега Цильвіка, заступника голови правління Спілки споживачів України, «якщо ще три-чотири роки тому фахівці оцінювали частку фальсифікату на ринку України на рівні 40%, то в 2015 вона досягла вже 60%. Скільки буде фальсифікату за результатами моніторингу в 2017 році, сказати важко, але те, що попередня цифра буде перевершена – це однозначно».
У компанії ПАТ “ХайдельбергЦемент Україна” розповіли Finance.UA, що при замішуванні з водою у фальсифікату, розведеного золою, над поверхнею розчину спливає дуже дрібна легка зола. Міцність таких цементів становить 50% і менше відсотків, а після першої зими поверхня виробів лущиться, конструкції покриваються тріщинами аж до втрати несучої здатності.
Безумовно, відрізнити, як то кажуть, «на око» підробку від оригіналу вкрай важко. В першу чергу, необхідно звертати увагу на маркування на упаковці товару, де обов’язково мають бути вказані:
- назва і адреса виробника;
- повна назва (марка) цементу;
- ДСТУ;
- умови зберігання;
- склад цементу.
У продавця обов’язково повинен бути сертифікат відповідності та документи, що підтверджують якість, походження та безпеку товару.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас