Експерт оцінив можливі втрати російських держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт оцінив можливі втрати російських держбанків

Казна та Політика
1142
У разі введення заборони російським банкам в Україні на погашення кредитів від материнських структур і виплату відсотків за ними російські держбанки можуть втратити 1,3 мільярда доларів.
Таку думку в коментарі висловив фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.
НБУ раніше припустив, що стосовно таких банків може вводитися заборона на погашення кредитів від материнських структур і виплату відсотків за ними. За моїми оцінками, в банках з державним російським капіталом кредити від материнських структур складають трохи більше 1,3 мільярда доларів. Обсяг процентних витрат складає близько 90 мільйонів доларів на рік”, – сказав експерт.
При цьому Демків зазначив, що, крім прямого ефекту від санкцій, є ще і непрямий – відтік депозитів. “До виникнення питання визнання Російською Федерацією документів бойовиків російські банки в Україні мали досить непоганий запас ліквідності.
Якщо ж відтоки депозитів стануть неконтрольованими, то фінансовий тягар виплати депозитів ляже на НБУ (який, згідно із законодавством, виступає кредитором останньої інстанції і буде зобов’язаний надавати банкам кредити для розрахунку з вкладниками) або ж на Фонд гарантування вкладів, якщо банки згодом будуть визнані неплатоспроможними” , – сказав Демків.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас