Чого чекати від курсу цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого чекати від курсу цього тижня?

Валюта
2664
Гривня продовжує своє зміцнення до долара відразу на всіх сегментах валютного ринку. За минулий тиждень офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 27,12 грн до 26,81 грн, або на 1,1%.
Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей самий час розгубив 0,8%, опустившись з 27,02 грн до тих самих 26,81 грн. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку в банках знизилися за тиждень з 26,93/27,20 до 26,71/27,03. Таким чином, купівля зменшилася на 0,8%, а продаж – на 0,6%. При цьому спред між середнім продажем і середньою купівлею збільшився за тиждень з 1,0% до 1,2%.
Минулої суботи заступник голови НБУ Олег Чурій в ефірі телеканалу ZIK розповів про важливість продовження співпраці з МВФ і про ризики припинення допомоги з боку цієї організації. «Я б сказав, що без підтримки Міжнародного валютного фонду у нас дуже мало шансів утримати курс гривні», – зазначив Чурій. «Якщо брати чисто математично, то без подальшого отримання кредитів від МВФ ми не зможемо виконати свої зобов’язання. Тобто ми перейдемо в дефолт, це потрібно розуміти всім», – додав він.
Деякі ЗМІ підхопили цю новину і видали її під заголовками на кшталт «НБУ пророкує дефолт і обвал гривні», які мало відповідають смислу зроблених заступником голови Нацбанку заяв.
На думку Вадима Іосуба, старшого аналітика Альпарі, сказане ним – не прогноз неминучого дефолту і девальвації, а міркування в стилі «що буде якщо…».
“Що буде, якщо Україна розірве програму розширених реформ з МВФ? Нагадаємо, що на сьогоднішній день питання так не стоїть. Черговий меморандум з МВФ узгоджено Нацбанком і Кабміном, а рішення про виділення чергового траншу очікується на засіданні Ради МВФ 20 березня. Отже питання про дефолт і девальвацію на порядку денному не стоїть. Про це, до речі, свідчить і зміцнення гривні. Ринок, як відомо, враховує все”, – говорить Іосуб.
За прогнозами експерта, на поточному тижні очікується продовження зміцнення гривні. Офіційний курс і долар на міжбанку можуть знизитися до 26,5-26,6 грн, готівковий долар в банках здатний досягти 26,5/26,9 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас