Несовкова реформа, або Як продовжать життя українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Несовкова реформа, або Як продовжать життя українців

Казна та Політика
1336
Старий формат української медицини вже давно пережив себе, і ось, нарешті, в 2017 році влада вирішила грунтовно взятися за реформу охорони здоров’я. У Кабміні обіцяють, що вона повністю перезавантажить систему і дозволить дати кожному пацієнтові якісне і ефективне лікування, що відповідає міжнародним стандартам.
Як саме уряд планує продовжувати життя українців, і з чого почнуться кардинальні зміни?
Лікарні-привиди зникнуть
Першим “стовпом” майбутньої медреформи повинен стати перехід на принципово нову систему фінансування української охорони здоров’я, спрямовану на підтримку якості послуг для пацієнтів, а не на виділення грошей на ліжко-місця в старих неефективних лікарнях.
За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, найближчим часом уряд представить громадськості свої пропозиції з даного питання, які будуть вписуватися в концепцію впровадження страхової медицини і дозволять спрямовувати державні кошти на першочергові потреби пацієнтів.
“На що зараз використовують ці кошти, як правило, в старій системі? На фінансування стін і койко-місць. Ми хочемо змінити цю ідеологію, щоб фінансувати конкретного українського громадянина, який отримує медичну послугу. Ми хочемо інвестувати в нові ліжка, нові технології. ми не хочемо інвестувати в покинуті будівлі, в жахливі умови, в яких перебувають люди на багатьох територіях, в районах, областях України”, – підкреслив голова уряду.
Гройсман також заявив, що для нього головним є не те, скільки лікарень є в певному районі, а те, лікування якої якості там можуть отримати пацієнти.
Медреформа в Україні
“Якщо стара розвалена лікарня, в якій проводять, умовно кажучи, 100 хірургічних втручань, коли потрібно проводити 3000, я хочу інвестувати туди, де буде якісний лікар-хірург, якісне обладнання, де буде якісний операційний стіл і так далі”, – переконаний він.
Прем’єр також зазначив, що посприяти цьому, завдяки фінансовій децентралізації, може і місцева влада. Адже її першочерговим завданням має бути інвестування в якість медичних послуг і в повноцінну модернізацію лікарень, а не в “євроремонти” відділень.
Безкоштовні ліки
Другий ключовий момент революції в охороні здоров’я – запуск механізму реімбурсації, який стартує з 1 квітня 2017 року. Він дозволить компенсувати вартість ліків людям, які страждають від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу і бронхіальної астми.
“Ми готуємо масштабну програму безкоштовних ліків для українців. Це буде наша державна інвестиція в їхнє здоров’я: це цукровий діабет, бронхіальна астма і гіпертонічна хвороба. Ліки від гіпертонічної хвороби будуть надаватися безкоштовно хронічним хворим. З 1 квітня ми запускаємо цей процес”, – запевнив Гройсман.
Слід зазначити, що в Держбюджеті-2017 на програму реімбурсації закладено 500 млн грн, однак в разі потреби Кабмін внесе до Верховної Ради пропозицію про збільшення цієї суми.
Грандіозне будівництво
Третьою основною метою медичної реформи уряд визначив масштабну програму будівництва нових лікувальних закладів.
Перш за все, мова йде про створення 12-13 центрів серцево-судинної хірургії по всій країні, зокрема в Сумах, Дніпрі, Чернівцях, Маріуполі та Запоріжжі. За оцінками Гройсмана, ця ініціатива за умови обладнання нових комплексів новітнім ангіографічним обладнанням дозволить щорічно рятувати життя близько 3 тис. українців.
Крім того, Кабмін почав відновлювати фінансування будівництва лікарень в регіонах. Так, з Держбюджету-2017 виділили 45 млн грн для завершення робіт з реконструкції Львівського обласного клінічного перинатального центру (за оцінками Гройсмана, пізніше на реалізацію даного проекту ще раз буде виділена приблизно така ж сума).
Крім того, аналогічний обсяг коштів було надано для завершення добудови Вінницької обласної клінічної лікарні імені М. І. Пирогова.
Наступними пріоритетними цілями даної частини реформи є лікарня в Чернівцях, а також завершення будівництва першого пускового комплексу нового корпусу національної дитячої лікарні “Охматдит” у Києві.
“Ми зараз вибираємо, де є боючі проблеми, для того, щоб допомогти їх вирішити. Пріоритет охорони здоров’я є надзвичайно важливим. Ми будемо інвестувати як у лікарів, так і в умови перебування хворих”, – запевнив прем’єр.
Безумовно, українській медицині ще належить пройти нелегкий шлях переломного періоду. Але якщо владі вдасться втілити в життя все заплановане, то у людей з’явиться шанс відчути на собі, що таке по-справжньому європейська медицина. І саме для цього на зміну “заліковуванню ран” давно розваленої системи повинні прийти сміливі рішення, головна мета яких – інтереси пацієнтів.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас