У пошуках прихованих інтересів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У пошуках прихованих інтересів

Казна та Політика
176
Офіційна антикорупційна система в Україні ще не продемонструвала високу ефективність. Не випадково, як заявив минулого тижня заступник керівника представництва Євросоюзу в Києві Томас Фреллесен, в ЄС сподіваються, що найближчим часом з’явиться незалежний аудит Національного антикорупційного бюро України.
А раніше міністр юстиції України Павло Петренко прогнозував переформатування Національного агентства з протидії корупції та введення персональної відповідальності за ефективність його роботи. Міністра хвилює «системна безвідповідальність і непрофесіоналізм» в роботі НАПК.
Тим часом громадські антикорупційні організації, як мовиться, наступають на п’яти «професіоналам». Так, ГО «Антикорупційний штаб» днями представила ініціативу «Приховані інтереси», спрямовану на те, щоб виявляти незаконні статки та конфлікти інтересів у наших чиновників. «Наша революційна ініціатива, — говорить голова правління «Антикорупційного штабу» Галина ЯНЧЕНКО, — це, практично, база даних фірм, прямо чи опосередковано пов’язаних з депутатами Київради, а також з київськими топ-чиновниками — Кличком та його заступниками. Відповідний сайт interes.shtab.net складається з двох частин: з самої бази даних про ці фірми, а також з автоматичного аналізатора».
За словами Галини, сайт дає можливість за кілька секунд проаналізувати будь-який документ — стенограму на кілька сотень сторінок чи порядок денний, наприклад засідання міської ради, і виявити певні збіги між базою даних і цим документом.
«Таким чином ми спрощуємо роботу журналістів та антикорупційних активістів і даємо ефективний інструмент усім іншим громадянам, які хочуть приєднатися до боротьби з корупцією в нашій країні, — наголошує «начальник штабу». — За допомогою бази даних та аналізатора всі вони зможуть швидко і без зайвих зусиль проводити глибокі антикорупційні розслідування та готувати відповідні новини для своїх ресурсів».
«Уже перші проведені за нашою допомогою розслідування прихованих інтересів показали, що журналісти можуть після кожного пленарного тижня Київради видавати принаймні кілька антикорупційних новин, — інформує Янченко. — Антикорупційні активісти зможуть використовувати наш сайт для того, щоб запобігати нездоровому лобіюванню депутатами своїх фірм, отриманню якихось вигод для свого бізнесу».
Крім журналістів і громадських активістів, нашою численною цільовою аудиторією є київська громада, усі активні кияни, — продовжує Галина. За допомогою сайта відвідувачі сайта можуть дізнатися, хто насправді їх представляє в Київраді, що це за людина, скільки у неї фірм і які рішення вона лобіює і за які віддає свій голос, чи відповідають такі рішення інтересам киян, чи це банальний корупційний лобізм.
Третя цільова аудиторія, для якої ми створювали «Приховані інтереси», — це бізнес, — розповідає Галина, — Адже саме через корупцію багато які власники бізнесу, які сподіваються на розвиток своєї справи і хочуть грати і вигравати чесно, не можуть цього робити. Адже, наприклад, земельна комісія Київради є повним монополістом у виділенні земельних ділянок. І відтак чесні бізнесмени мають обмежену можливість отримати землю під будівництво, бо комісія складається з лобістів, що діють у інтересах тих чи інших забудовників». За її словами, аналогічні проблеми виникають при проведенні закупівель для потреб громади. Тож представники бізнесу, які беруть участь в електронних торгах, можуть перевіряти своїх конкурентів за допомогою сайта.
«Ключовий функціонал сайта дуже простий у використанні, — додає Янченко, — в ньому легко розібратися. Ось кнопка «пошук» на базі даних, за допомогою якої можна дивитися і шукати інформацію по імені депутата або топ-чиновника, чи по назві або коду фірми. «Безсумнівно є справді революційним і наш автоматичний аналізатор, — констатує Янченко, — коли ми тестували «Приховані інтереси», то приходили в захват від того, як він працює, — уважно читає будь-який документ, у тому числі й на сто чи двісті сторінок, який є «машинозчитуваним», тобто набраним у форматі doc, docх або pdf. На виході ви отримаєте повний перелік фірм, які містяться у вашому документі, та прізвища депутатів, яким вони належать. Якщо робити це вручну, то робота лише над одним документом тривала б кілька днів. За допомогою нашого сайта на це йде не більше трьох секунд».
«У ході наповнення нашої бази ми знайшли близько 600 структур, які належать 120 депутатам Київради та 45 найвищим посадовцям міської державної адміністрації та районних адміністрацій міста, — розповідає головний аналітик «Антикорупційного штабу» Антон МАРЧУК, — у число 600 входять також 96 громадських організацій і 34 благодійні. Такі організації дозволяють також виявити зв’язки між депутатами. Бо ж деякі з них є співзасновниками однієї організації. І це може бути використано для доведення прямого чи опосередкованого зв’язку між різними депутатами, які можуть надавати один одному корупційні послуги».
При аналізі складу земельної комісії, за словами Марчука, було виявлено, що з 23 членів комісії 12 мають інтереси у будівельному бізнесі або певним чином пов’язані з будівельними компаніями, а отже — мають потенційний конфлікт інтересів. Тож треба дуже уважно відслідковувати, чи не порушують ці люди вимоги законодавства, лобіюючи інтереси будівельних фірм. Готується відповідне розслідування.
«У ході вивчення прихованих інтересів ми дізналися, — продовжує Марчук, — зокрема про те, як один з депутатів міської ради — пан Олег Костюшко, отримавши свій мандат, одразу почав вигравати на конкурсах значно більші суми у державних закупівлях, аніж до того. Протягом 2010—2014 років він щорічно виграв конкурси приблизно на 1—2,5 мільйона гривень, а вже наступного року після того, як став депутатом, — на 11,7 мільйона. Тож можна підозрювати, що він використовує свій статус для збагачення. Характерно, що більша частина виграних його фірмою конкурсів стосувалися районних управлінь освіти.
Янченко ділиться планами: «Наразі сайт «Приховані інтереси» охоплює лише депутатів Київради та керівників виконавчої гілки місцевої влади, голів та заступників районних адміністрацій столиці. Та вже цього року ми плануємо значно розширити нашу базу даних — додамо народних депутатів Верховної Ради, а також профілі та фірми депутатів міськрад Львова, Харкова, Одеси та, можливо, Дніпра».
Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас