Інфляція в Туреччині перевищила 10% вперше майже за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Туреччині перевищила 10% вперше майже за 5 років

Світ
340
Інфляція в Туреччині в лютому 2017 року перевищила 10% вперше майже за п’ять років.
Згідно з офіційними даними, споживчі ціни в Туреччині минулого місяця зросли на 10,13% в порівнянні з тим же періодом роком раніше. Темпи підйому цін в лютому прискорилися в порівнянні з січневими 9,22% і стали максимальними з березня 2012 року.
Підвищення споживчих цін щодо попереднього місяця в лютому сповільнилося до 0,81% з 2,46% в січні.
Вартість продуктів харчування і безалкогольних напоїв в Туреччині в минулому місяці зросла на 0,84% в порівнянні з січнем, одяг і взуття подешевшали на 3,35%, комунальні послуги подорожчали на 1,2%.
Прискорення інфляції в Туреччині підсилює тиск на Центробанк, націлений на утримання річної інфляції в країні на рівні близько 5%.
Зростанню споживчих цін сприяло істотне ослаблення турецької ліри, курс якої відносно долара США опускався до рекордного мінімуму раніше цього року на тлі проблем з безпекою в країні, а також безпрецедентних політичних реформ.
У квітні цього року в Туреччині пройде референдум, в ході якого буде вирішуватися питання про внесення змін до конституції, що суттєво розширюють повноваження президента країни.
У лютому, однак, ліра подорожчала на 3% відносно долара, динаміка її курсу стала однією з кращих серед валют emerging markets в минулому місяці.
Стабілізувати ліру допомогло посилення кредитно-грошової політики турецьким Центробанком.
Лютневі дані про інфляцію, ймовірно, посилять тиск на керівництво ЦБ в плані необхідності підвищення ключової процентної ставки в поточному місяці, відзначають експерти.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас