Відставка голови НБУ не виключена: про що говорили на монетарній політиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відставка голови НБУ не виключена: про що говорили на монетарній політиці

Кредит&Депозит
606
Правління НБУ залишило облікову ставку незмінною на рівні 14% річних. Це рішення продиктоване тим, що необхідно нівелювати ризики для досягнення цілей з інфляції в поточному і наступному роках.
Крім рішення щодо облікової ставки, Finance.UA вислухав весь виступ глави НБУ і відібрав основні тези.
Інфляція
У січні інфляція прискорилася до 12,6% в річному вимірі. Незначне прискорення інфляції відбулося в зв’язку з одночасною дією ряду факторів. По-перше, збільшилися виробничі витрати, зокрема на виплату заробітної плати. По-друге, на світових ринках тривало підвищення сировинних цін, в тому числі на нафту і продукти харчування. По-третє, прискоренню інфляції сприяло ослаблення гривні в кінці минулого і в першій половині січня цього року.
За оцінками Національного банку, за підсумками минулого року зростання реального ВВП склало близько 2,2%. Економічне пожвавлення продовжилося і в січні. Про це свідчить подальше зростання індексу виробництва базових галузей. В цілому зростання промислового виробництва прискорилося до 5,6% в річному вимірі.
У свою чергу, пожвавлення економічної активності продовжує стимулювати зростання попиту на робочу силу. Під впливом цього чинника, а також внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати, реальна заробітна плата в січні зросла на 21,4% в річному вимірі.
Ситуація на валютному ринку
У лютому ситуація на валютному ринку стримувала інфляцію. По-перше, це сталося в результаті прискореного підвищення цін на товари українського експорту на світових ринках. Після майже незмінності в січні ціни на сталь в лютому виросли приблизно на 20%, а ціни на залізну руду – на 11%. Поштовхом цьому був високий попит з боку Китаю.
Подорожчали і зернові, незважаючи на рекордні врожаї. Це сталося на тлі несприятливих погодних умов в Європі і Латинській Америці, а також зростання попиту на зернові високої якості. Якщо в січні ціни на пшеницю зросли на 5%, то в лютому – вже на 11%.
По-друге, в минулому місяці поступово зростала пропозиція валюти від експорту. При збереженні на високому рівні експортних надходжень від реалізації продукції гірничо-металургійного комплексу почали відновлюватися надходження від експорту сільгосппродукції. Частка аграріїв в загальному обсязі проданої експортерами валюти в кінці лютого наблизилася до 30%.
Якщо в січні нам (НБУ, – ред.) доводилося переважно продавати валюту для згладжування надмірних коливань курсу гривні, то в лютому ми отримали можливість компенсувати ці витрати.
Чиста купівля іноземної валюти Національним банком в лютому склала 81 млн дол.
Динаміка інфляції
Національний банк вважає реалістичним досягнення цілей по інфляції в цьому і наступному роках – 8% + -2 п.п. і 6% + -2 п.п. відповідно.
Інфляція в річному вимірі буде залишатися високою протягом перших трьох кварталів завдяки ефекту бази порівняння. Але вона повернеться до однознакового рівня в IV кварталі цього року.
Ми (НБУ, – ред.), як і раніше, очікуємо, що інфляція сповільниться до кінця поточного року до 9,1%, залишаючись в межах цільового діапазону, і до 6,0% – на кінець наступного року.
З моменту попереднього рішення щодо монетарної політики зросли ризики для подальшої інфляційної динаміки. Це і стало додатковим аргументом для Правління Національного банку на користь того, щоб поки що утриматися від пом’якшення монетарної політики.
Перш за все, ключовим ризиком є ​​активізація бойових дій і блокада транспортних шляхів на сході країни. Якщо блокада припиниться найближчим часом, то, за нашими оцінками, негативний ефект як на ВВП, так і на платіжний баланс буде незначним.
За найбільш песимістичним сценарієм, продовження блокади до кінця цього року може уповільнити економічне зростання на 1,3 п.п., тобто до 1,5% в поточному році.
В результаті сальдо поточного рахунку може погіршитися приблизно на 2 млрд дол. Відповідно, це може негативно вплинути на динаміку міжбанківського валютного ринку.
Сьогодні Національний банк має розширений перелік інструментів і великі міжнародні резерви – 15,5 млрд дол. На початок лютого проти 5,5 млрд дол. Два роки тому, для згладжування в разі необхідності короткострокових сплесків на валютному ринку.
Валютне регулювання
Правління Національного банку вважає можливим продовжити лібералізацію валютного регулювання після завершення третього перегляду програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. Ми очікуємо, що підписання меморандуму з МВФ відбудеться найближчим часом.
Крім того, нещодавно ми збільшили ліміт для банків на обсяг купівлі валюти на міжбанку – з 0,1% до 0,5% від розміру регулятивного капіталу і плануємо збільшувати його в подальшому.
Зробили довгоочікуване спрощення зарубіжних операцій. Відтепер фізичні особи можуть без індивідуальних ліцензій Національного банку розміщувати на зарубіжних рахунках валюту з джерелом походження за межами України.
Також вони можуть без індивідуальних ліцензій Національного банку здійснювати інвестиції за кордоном за рахунок коштів, що знаходяться за межами України.
Зараз ми продовжуємо йти шляхом валютної лібералізації. Як і раніше, переконані, що лібералізація валютного регулювання не повинна призвести до порушення досі нестійкої стабільності фінансової системи, тому швидкість лібералізації залежить від наявності сприятливих передумов.
Відповідно, після завершення перегляду програми співпраці з Міжнародним валютним фондом плануємо провести пом’якшення тих вимог, які не матимуть дестабілізуючого впливу на ситуацію на міжбанківському та готівковому сегментах валютного ринку.
Зокрема, плануємо послабити вимоги до обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті та обмеження на продаж готівкової іноземної валюти населенню.
Можлива відставка
Відповідаючи на питання журналістів: «Чи може виявитися, що меморандум (з МВФ – ред.,) який планується узгодити найближчим часом, виявиться останнім, під яким буде стояти підпис голови НБУ Гонтаревої?», глава Національного банку дещо забарилася з відповіддю, але повідомила: «Може».
Однак, вона вказала на те, що Національний банк за місяць до можливої ​​відставки офіційно подасть оголошення.
На сьогоднішній день НБУ не надав подібного листа. Глава НБУ і всі заступники продовжують працювати за щільним графіком.
Підготувала Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас