Новий метод видобутку урану відкриє доступ до нескінченної ядерної енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий метод видобутку урану відкриє доступ до нескінченної ядерної енергії

Енергетика
2031
Океан вважається одним з головних джерел урану, однак вміст цього елемента в морській воді настільки мінімальний, що його видобуток довгі роки вважався економічно невигідним. Новий спосіб видобутку урану, відкритий Стенфордськими вченими, зробить морську воду невичерпним джерелом палива для ядерних реакторів.
Уран в океанічній воді міститься у вигляді уранил-іонів з позитивним зарядом. Загальна маса урану в океанічному середовищі становить 4,5 млрд тонн — цієї кількості вистачило б на забезпечення всіх існуючих АЕС протягом 6000 років, повідомляє Engadget. Однак добути уран з солоної води не так просто.
«Концентрація настільки дрібна, що її можна порівняти з розчиненою в літрі води крупинкою солі. Але океани займають такий простір, що якщо добувати всі ці крупинки, то ми отримаємо невичерпне джерело урану», — зазначив один з авторів дослідження І Цуей.
Зазвичай для видобутку використовуються плетені поліетиленові волокна, покриті амідоксидомом, який притягує уранил-іони. Після цього, щоб отримати уранил, пластик піддають хімічній обробці, а з отриманої речовини виготовляють сировину для реакторів. При такій методиці видобуток 1 кг урану обходиться в $300.
Американським ученим вдалося скоротити витрати вдвічі. Вони розробили волокна на основі карбону і амідоксиму, які проводять електрику. Передача електричних імпульсів по волокнах дозволяє отримувати в 9 разів більше уранил-іонів.
Під час 11-годинних випробувань вченим вдалося зібрати у 3 рази більше урану, а термін служби волокон збільшився втричі, що дозволяє використовувати їх повторно.
Ядерна енергія вважається однією з найперспективніших галузей енергетики в майбутньому, коли особливо гостро постане проблема кліматичних змін. Деякі країни планують розвивати малу атомну енергетику. Згідно з дослідженням британського Інституту енергетичних технологій, перші малі модульні реактори можуть бути встановлені у Великобританії вже до 2030 року. А в середині 2020-х малі модульні АЕС з’являться в США.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас