Газ в Європі став дешевше російського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ в Європі став дешевше російського

Енергетика
1877
Ціни на газ на європейських спотових майданчиках опустилися до рівня $200 за тисячу кубометрів з приходом в Європу першого весняного тепла.
На британському майданчику National Balancing Point (NBP) у вівторок торги закрилися на позначці 45,5 пенси за терм ($200 за тисячу кубометрів), тоді як ще 4 лютого котирування тут злітали до дворічного максимуму в 60,9 пенсів ($270).
На головному європейському майданчику – голландській TTF ціна знизилася до $193, а на найближчому до Росії спотовому майданчику в австрійському Баумгартені газ з постачанням в середу коштує $204.
При цьому дані, що оприлюднюються Федеральною антимонопольною службою РФ свідчать, що розрахункова ціна реалізації газу Газпрому за межі країн СНД для лютого становить $204 за тисячу кубометрів (у січні було $198).
Відкладене зростання цін Газпрому слідом за нафтовими котируваннями було драйвером зростання фізичних обсягів експорту газу Газпрому з жовтня минулого року. Ціни на газ на спотовому ринку були істотно вище газпромівських, і покупці користувалися шансом вибрати дешевий російський газ по максимуму.
Сезонний тренд дає підстави припускати, що ціни на споті будуть знижуватися, тоді як ціна контрактів Газпрому продовжить зростати. Це зробить поставки з Росії менш привабливими, ніж у попередні місяці.
Тим часом у Європі триває сезон відбору газу з підземних сховищ. Рівень запасів у підземках на даний момент опустився до 31% від їх максимальної місткості (у відсотках це найнижчий рівень за десятиліття на цю дату), тоді як рік назад на ту ж дату було 47%, а розворот від нетто-закачування до нетто-відбору стався на позначці 35,16%. Велика витрата газу з підземних сховищ забезпечить додатковий попит на газ влітку – під час сезону закачування.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас