Законопроект про "спліт" функцій Нацкомфінпослуг включено в меморандум з МВФ - заступник голови НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроект про "спліт" функцій Нацкомфінпослуг включено в меморандум з МВФ - заступник голови НБУ

Казна та Політика
1316
Ухвалення закону про розділення функцій Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері фінансових послуг (так званий “спліт” функцій Нацкомфінпослуг – ред.) включено до меморандуму співпраці між Україною і Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомила заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова.
“Є дві речі, які ми сьогодні бачимо на ринку. Перша: небанківські фінансові компанії перебирають на себе банківські послуги, бо там регулювання простіше, звітності там – мінімальний набір, і туди перетікають банківські операції, які виходять за межі компетенції регулятора. Друга: ми бачимо, що багато небанківських фінансових установ так чи інакше пов’язані з власниками банків, і у нас немає можливості здійснювати консолідований нагляд… У цьому сенсі бачиться правильним об’єднати все, що пов’язано з фінансовим сектором, під одним регулятором, щоб здійснювати консолідований нагляд”, – пояснила заступник голови центробанку .
Як повідомлялося, Верховна Рада 7 липня 2016 року схвалила в першому читанні проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг”, який передбачає скасування Нацкомфінпослуг і передачу її функцій НБУ і Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБПФ).
Зазначений документ розглядався ще в кінці 2015 року, після чого неодноразово робилися спроби проголосувати його, проте вони завершувалися безрезультатно.
Документ передбачає, що нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас