Кабмін України затвердив Стратегію управління державними фінансами на 2017-2021 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін України затвердив Стратегію управління державними фінансами на 2017-2021 рр.

Казна та Політика
322
Впровадження середньострокового бюджетного планування та створення незалежного органу для оцінки реалістичності макропрогнозу і прогнозу доходів держбюджету передбачає Стратегія управління державними фінансами на 2017-2021 рр., яку затвердив уряд України на засіданні в середу.
“Ми будемо спрямовувати гроші на найбільш важливі напрямки і повністю забезпечимо фінансовим ресурсом ключові сфери реформ. Ми не можемо дозволити собі жити з успадкованими бюджетами, роблячи в них незначні зміни”, – сказав, представляючи документ, міністр фінансів Олександр Данилюк.
Він підкреслив, що принцип встановлення чітких пріоритетів, на якому був побудований держбюджет-2017, закладений також і в прийняту стратегію.
“Нам доведеться робити вибір – від яких послуг ми як держава повинні відмовитися або які можемо отримувати за меншу вартість або в меншому обсязі. Саме впровадження стратегічного прогнозування і середньострокового бюджетування дозволить нам визначити ці пріоритети і забезпечити ресурси на їх реалізацію”, – зазначив О. Данилюк.
Як уточнили в Мінфіні, це означає розподіл бюджетних ресурсів відповідно до пріоритетів розвитку на три роки, а також розробку чітких цілей розвитку на п’ять років і ключових показників ефективності для оцінки імплементації стратегії.
На думку міністра, основними проблемами поточного управління державними фінансами є невизначеність у сфері бюджетного планування, низька якість і висока вартість послуг, фокусування на контролі витрат і дотриманні формальних вимог.
Глава Мінфіну додав, що розробка такої стратегії є одним із зобов’язань України перед ЄС і Міжнародним валютним фондом. В її розробці допомогу надавали, зокрема, Всесвітній банк і уряд Німеччини.
Серед ключових завдань прийнятого документа О.Данилюк назвав дотримання бюджетної дисципліни, забезпечення ефективного виконання бюджету, зростання прозорості та підзвітності державних фінансів.
Серед пріоритетів він назвав продовження реформування податкової системи з метою забезпечення передбачуваності податкової політики, підвищення якості та ефективності адміністрування, розширення бази. “Ключове завдання – знизити податковий тиск”, – підкреслив глава Мінфіну.
У відомстві зазначили, що стратегія складається з чотирьох частин: дотримання загальної бюджетно-податкової дисципліни, підвищення ефективності розподілу ресурсів, забезпечення ефективного виконання бюджету, підвищення рівня прозорості та підзвітності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас