Експерт розказав, чому подорожчав скраплений газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розказав, чому подорожчав скраплений газ

Енергетика
1191
Скраплений газ досягнув ціни близько 10 грн/літр і залишатиметься в цьому ціновому діапазоні найближчим часом – проти прогнозованого зростання бензину ще на 0,5 – 1 грн/літр.
Про це на прес-конференції сказав експерт, директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, повідомляє кореспондент Укрінформу.
“Ціни на скраплений газ знижуються, це відбувалося буквально до позавчора, коли ціни досягли мінімального рівня, близько 10 грн/літр, і стабілізувалися. Я думаю, що на такому рівні вони зберігатимуться найближчим часом”, – прогнозує експерт.
За його словами, зниження викликане двома основними чинниками.
“Зима є мертвим сезоном для всього паливного ринку. Але для скрапленого газу він вдвічі мертвий, оскільки окрім сезонного зниження споживання, цей енергоносій поводиться незадовільно на деяких видах транспорту. Великі поставки в грудні та сезонний чинник призвели до того, що ринок виявився переповнений продуктом”, – пояснив Куюн.
За оцінкою експерта, скраплений газ стає дедалі популярнішим для українців – торік кількість літрів проданого газу зрівнялася з обсягами продажів бензину. І такий показник не є характерним навіть для країн, де газ є популярнішим видом палива, таким чином, Україна входить у топ 5 лідерів за споживанням даного виду енергоресурсів.
“Привабливість газу, як палива, зберігається при його ціні приблизно вдвічі нижчою, ніж бензин. Так було, зокрема, до 2014 року. Нині ми бачимо, що ціна на бензин близько 25 грн за літр, а газу – 10 грн. Тобто, він дешевший не вдвічі, а в 2,5 раза, і це зумовлює подальшу популярність палива”, – прокоментував експерт.
Як повідомлялося, прогнозоване подорожчання бензину і дизельного палива у найближчі 2 тижні становитиме 0,5 – 1 грн/літр.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас