100 днів до "Євробачення": чи готовий Київ приймати пісенний конкурс? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

100 днів до "Євробачення": чи готовий Київ приймати пісенний конкурс?

Казна та Політика
990
Повним ходом йде підготовка до проведення міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017». Перший півфінал конкурсу пройде 9 травня. Другий — 11 травня. Фінал конкурсу відбудеться 13 травня. А 31 січня в Києві має пройти жеребкування, за результатами якого стане відомо, які країни будуть представлені в першому, а які у другому півфіналі «Євробачення-2017».
Крім того, в цей день відбудеться церемонія передачі символічного ключа конкурсу «Євробачення» від президента міської ради Стокгольма, де проходило «Євробачення-2016», Єви-Луїзи Ерландссон Слорак меру Києва Віталію Кличку, а також презентація концепції проведення конкурсу. Її розробили молоді українські дизайнери з компанії «Група РЕ Дизайн», яких обирали на відкритому конкурсі.
Зал і волонтери готові
Для проведення «Євробачення-2017» Київ підготував кілька майданчиків. Головний з них — Міжнародний виставковий центр (МВЦ) у Києві, на лівому березі Дніпра, де будуть проходити півфінали і фінал пісенного конкурсу. Цей зал був схвалений Європейським мовним союзом, оскільки відповідав технічним вимогам, що пред’являються для проведення заходів такого масштабу.
«Інфраструктура МВЦ готова до прийому «Євробачення», і нам не потрібно нічого кардинально міняти. Поки ми з власної ініціативи проводимо певні підготовчі роботи, зокрема, профілактику та технічне обслуговування усіх інженерних систем і конструкцій», — повідомив журналістам президент МВЦ Віктор Ткаченко.
Підрядники, обрані для розробки концепції і дизайну сцени «Євробачення-2017», компанія Wieder Design і всесвітньо відомий німецький дизайнер Флоріан Відер (Florian Wieder) вже пообіцяли зробити в Києві на МВЦ грандіозну споруду. «Я запланував використовувати деякі революційно нові напрацювання. Дизайн сцени “Євробачення-2017″ буде унікальним і відмінним від попередніх шоу», — запевняє Флоріан Відер.
Це вже четверта сцена, яку він буде розробляти для міжнародного пісенного конкурсу. У портфоліо Флоріана Відера — сцени для проведення «Євробачення» в Дюссельдорфі, Баку і Відні, а також такі проекти, як телевізійне шоу The X-Faktor у Великобританії і США, і конкурс MTV Video Music Awards.
Тим часом оргкомітет з підготовки і проведення «Євробачення-2017» визначив офіційного туристичного оператора конкурсу і почав набір волонтерів, які будуть працювати з артистами, пресою, іноземними делегаціями, допомагати на бекстейджах і фан-зоні. На даний момент кількість бажаючих безкоштовно допомагати на «Євробаченні-2017» перевищила п’ять тисяч осіб.
Віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко запевняє, що Україна проведе пісенний конкурс на високому рівні. “Питання Євробачення — це питання політичного характеру. Європейці не повинні забувати про Україну. Вони повинні розуміти, що, незважаючи на війну на сході, наша країна розвивається, вимагає їхньої уваги і допомоги. Ми проведемо пісенний конкурс у встановлені терміни на високому ідейному і художньому рівні”, — цитує слова В’ячеслава Кириленка його прес-служба.
Київ гарантує безпеку
Організатори сподіваються, що на «Євробачення» у травні в українську столицю приїдуть близько 20 000 туристів. Кожен з них, за розрахунками експертів, може витратити у Києві щонайменше сто євро. А це додатково 2 мільйони євро доходу київським підприємцям. Завдяки цьому, через податки, поповниться і міська скарбниця, каже представник міста-господаря в оргкомітеті «Євробачення-2017», заступник міського голови Києва Олексій Резніков.
Але такі доходи можливі лише за умови забезпечення безпеки гостям Києва під час конкурсу. І це усвідомлюють організатори. Адже безпека проведення заходу в країні, де є локальний збройний конфлікт, була основною вимогою Європейського мовного союзу.
«Можу запевнити, що буде забезпечена система аеропортової безпеки і безпеки на всіх майданчиках. Для того, щоб потрапити на якусь територію, треба буде пред’явити відповідні посвідчення, пропуск, квитки і пройти систему металошукачів, металорамок, перевірку особистих речей. Причому заходи безпеки почнуть застосовуватися на всіх локаціях за кілька місяців до заходу», — повідомив DW Олексій Резніков.
За його словами, для розробки плану забезпечення безпеки «Євробачення-2017» задіяні фахівці всіх українських правоохоронних структур. Він також зазначив, що безпеку забезпечуватимуть близько 5 000 співробітників міської поліції і близько 4,5 тисяч співробітників міністерства надзвичайних ситуацій. А на всіх майданчиках, де проводитимуться заходи в рамках «Євробачення», вже встановлюють систему відеоспостереження.
Хто контролює гроші?
Український уряд запевняє, що забезпечить фінансування «Євробачення» в повному обсязі. Для цього були підписані держгарантії на 430 мільйонів гривень, а в держбюджеті України на 2017 рік передбачили на конкурс майже 456 мільйонів гривень. Київська міська рада співфінансує проведення пісенного конкурсу. З міського бюджету в державний вже спрямовано 50 мільйонів гривень у минулому році і ще 150 мільйонів гривень будуть перераховані в цьому році. «Це кошти киян, і ми зобов’язані їх контролювати, наскільки ефективно вони використовуються. За ці кошти ми відзвітуємо перед суспільством», — обіцяє Резніков.
Однак чи є гарантії того, що кошти, виділені на проведення «Євробачення», не будуть розкрадені з допомогою корупційних схем? У середині листопада Верховна рада дещо змінила закон «Про публічні закупівлі», щоб прискорити процедуру закупівель для проведення «Євробачення».
Закон передбачає, що до 14 травня 2017 року товари, всі види робіт та послуги, необхідні для підготовки і проведення пісенного конкурсу, можуть здійснюватися за договірною процедурою, але через систему електронних державних закупівель ProZorro.
На засіданні 25 січня уряд України затвердив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на «Євробачення». Головним розпорядником цих коштів призначений Держкомітет телебачення і радіомовлення, а освоювати їх буде Національна громадська телерадіокомпанія України, яка повинна щокварталу звітувати про витрати. Поки громадські організації обходять своєю увагою витрачання коштів з держбюджету на «Євробачення».
Як повідомили у експертній ініціативі «Реанімаційний пакет реформ», поки не створено громадську раду, яка б стежила за закупівлею товарів і послуг для «Євробачення-2017» без тендерів.
Лілія Ржеутська
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас