Кабмін готує декларування доходів і витрат для всіх українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін готує декларування доходів і витрат для всіх українців

Особисті фінанси
4081
Уряд збирається ввести контроль за доходами і видатками всіх українців. Ця пропозиція міститься в Середньостроковому плані пріоритетних дій уряду до 2020 року”, оприлюдненому Кабміном днями.
Економісти кажуть, що мова йде про давню ідею “нульового декларування”, яке діє з 2016 року для чиновників високого рангу. Тепер його хочуть зробити обов’язковим для всіх українців, що мають доходи (зарплати, пенсії, стипендії, гонорари, прибуток від бізнесу, дивіденди тощо), щоб контролювати їх відповідність витратам. На думку експертів, головна мета нововведення — детінізація економіки і поповнення держбюджету, але є сумніви, що його можна впровадити швидко і недорого.
ЩО ПРОПОНУЮТЬ
Як роз’яснили нам у прес-службі Кабміну, за 2017 рік планується розробити проект закону про загальне декларування для фізичних осіб та податкового контролю з використанням непрямих методів за відповідністю доходів витрат. Після прийняття закону має бути впроваджена автоматизована система моніторингу (е-система) “доходи-витрати”, а податківці отримають право на використання непрямих методів контролю (доступ до банківських рахунків, опитування сусідів тощо).
“Це один з інструментів детінізації економіки країни і протидії розмиванню податкової бази”, — уточнили в прес-службі.
Голова комітету ВР з податкової та митної політики Ніна Южаніна сказала нам, що вводити ідею загального декларування доходів і витрат треба, але воно повинно бути добровільним.
“Ідею поголовного декларування я не підтримую, бо чинні норми про декларування доходів достатні. А витрати повинні контролювати фіскальні органи. У переважної більшості громадян немає одноразових витрат, що перевищують 50 тис. грн, які вже враховуються податківцями, тому змушувати всю країну подавати щорічні декларації — безглуздо”.
ЯК БУДЕ
Якщо закон про загальне декларування набере чинності орієнтовно в 2018 р.), то кожен повнолітній громадянин повинен буде за підсумками року подавати декларацію в електронному вигляді про свої доходи та витрати. Тобто масова подача декларацій може початися в 2019 році за підсумками 2018-го. Декларації перевірить ДФС, і якщо сума витрат людину за рік перевищить суму доходів, що його попросять пояснити джерела походження грошей.
“До задокументованих в “нульовій” декларації доходів попередніх періодів питань не буде, — розповів нам президент Украналітцентру Олександр Охріменко. — Якщо декларант не зможе пояснити, де він взяв гроші на купівлю дорогих товарів, з нього стягнуть штраф за ухилення від сплати податків в розмірі 10% від прихованої суми і ще 19,5% (18% прибутковий і 1,5% військовий податки). Поки законопроект не розроблено, тому неясно, яка мінімальна сума витрат буде підлягати декларуванню.
Але і Охріменко, і економіст Іван Нікітченко припускають, що 50 тис. грн. Тобто витрати на купівлю продуктів декларувати не треба. “Це логічно, адже діє ліміт на готівкові розрахунки в 50 тис. грн, всі витрати вище цієї суми вже моніторяться”, — уточнив Нікітченко.
ПЛЮСИ І МІНУСИ
Охріменко каже, що загальне декларування ударить по великих зарплатах “в конвертах” — від 5 тис. і більше. Їх стане невигідно отримувати, бо все одно доведеться платити податки і штрафи при купівлі дорогих товарів і послуг — житла, автомобілів, турів за кордон. “Це можна назвати європейською нормою життя. Але якщо бізнес стане платити зарплату “по-білому”, це зменшить її на розмір сплаченого ЄСВ”, — вважає Охріменко.
Але вводити нововведення треба поступово: спершу для працюючих за наймом, потім для самозайнятих, потім для інших, щоб уникнути хаосу. Також потрібно технічний супровід декларантів — наприклад, для пенсіонерів та малозабезпечених.
А Нікітченко впевнений, що замість декларування можна просто знизити ліміт готівкових покупок, наприклад, до 10 тис. грн. І додає: “А ось які витрати знадобляться, щоб запускати декларування мільйонів людей і перевіряти ці дані, поки навіть порахувати не можна”.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас