Як вплине на інфляцію підвищення «мінімалки» і капіталізація Приватбанку: про що ще розповіла глава НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вплине на інфляцію підвищення «мінімалки» і капіталізація Приватбанку: про що ще розповіла глава НБУ

Казна та Політика
481
Вчора Національний банк вирішив залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних. На думку Нацбанку, це пов’язано з необхідністю нівелювати інфляційні ризики для досягнення цілей по інфляції в 2017-2018 роках.
Які ще теми зачіпала глава НБУ? Портал Finance.UA відібрав основні тези Валерії Гонтарєвої зі вчорашнього засідання правління Нацбанку у монетарній політиці.
Трохи про інфляцію…
У 2016 році споживча інфляція сповільнилася до 12,4% (з 43,3% у 2015 році).
Швидке сповільнення інфляції у 2016 році відбулося насамперед завдяки дії фундаментальних факторів. Про це свідчило стрімке сповільнення базової інфляції – до 5,8%, під впливом помірної монетарної і фіскальної політики.
Ослаблення інфляційного тиску відбувалося під впливом високої пропозиції сирих продуктів харчування, в той час як основними факторами зростання цін були підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та зростання світових цін на нафту, що призвело до подорожчання палива на внутрішньому ринку.
Впливи на валютний ринок
Зниженню інфляції також сприяла помірна волатильність обмінного курсу гривні, яка спостерігалася протягом року.
Падіння гривні в НБУ пояснюють такими тимчасовими факторами:
- На валютний ринок вплинуло сезонне послаблення ділової активності, зокрема зниження надходжень валютної виручки від експорту сільськогосподарської продукції.
- Пропозиція валюти була також обмеженою через наявність високої гривневої ліквідності в експортерів, які отримали в грудні відшкодування ПДВ на суму 16 млрд грн.
- Попит на валюту зріс через високі бюджетні витрати в грудні.
У період посилення волатильності НБУ продавав валюту для згладжування надмірних коливань, а коли на ринку спостерігався надлишок валюти, НБУ скуповував валюту на поповнення ЗВР.
За минулий рік чиста купівля валюти НБУ склала 1,6 млрд дол., а резерви зросли на 17% до 15,5 млрд дол.
Капіталізація Приватбанку
Капіталізація державного Приватбанку не мала істотного впливу на ринок інфляції, хоча НБУ монетизував ОВДП Приватбанку на 27,2 млрд грн, ці кошти не були спрямовані на фінансування відтоків депозитів.
Відтік депозитів юридичних і фізичних осіб станом на 19 грудня становив лише 4 млрд грн.
Очікування щодо інфляції
Національний банк очікує інфляцію в межах оголошених цільових орієнтирів – 8% ± 2 п.п. на 2017 рік і 6% ± 2 п.п. 2018 рік.
Водночас, прогноз інфляції на 2017 рік переглянуто з 8% до 9,1%. Насамперед – через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн з початку року.
Збільшення споживчого попиту і собівартості виробництва формуватиме додатковий тиск на основні компоненти інфляції в 2017 році: відповідно, базова інфляція зросте до 6,3%, а інфляція сирих продуктів – до 7,0%.
Крім того, інфляція в річному вимірі буде залишатися високою ​протягом перших трьох кварталів завдяки дії ефекту статистичної бази. Вона повернеться до однозначного рівня лише у четвертому кварталі 2017 року.
Прогноз інфляції 2018 рік залишається без змін на рівні 6%.
Прогнози щодо ВВП
Економічне зростання прискориться – після 1,8% в 2016 році, за оцінкою НБУ, до 2,8% та 3,0% у 2017 і 2018 роках відповідно.
Сукупний попит буде продовжувати стримувати інфляцію, однак цей вплив істотно послабиться, в порівнянні з попередніми роками (і в порівнянні з попереднім прогнозом).
У 2017 році економічну активність буде стимулювати збільшення споживчого попиту в результаті підвищення мінімальної заробітної плати.
Також очікується, що експорт відновить зростання на тлі поліпшення умов торгівлі і високих обсягів врожаю минулого року.
Водночас, збільшення експортної виручки дозволить експортоорієнтованим підприємствам продовжувати нарощувати інвестиції відносно високими темпами.
Однак, в умовах все ще низьких темпів росту економіки і повільних процесів імпортозаміщення підвищення внутрішнього інвестиційного попиту в основному буде задовольнятися за рахунок імпортованої продукції.
“Зростання попиту на імпортовану продукцію було ключовим фактором розширення дефіциту поточного рахунку в 2016 році до 3,4 млрд дол., за нашими оцінками”, – вважає глава НБУ Валерія Гонтарєва.
Прогнози щодо дефіциту змінені
Національний банк переглянув прогноз дефіциту поточного рахунку на ці роки до близько 3,5 млрд дол.
Цей дефіцит буде покриватися припливом капіталу за фінансовим рахунком, в першу чергу через залучення інвестицій та боргових ресурсів.
Як наслідок, зведене сальдо платіжного балансу в 2017-2018 роках буде залишатися профіцитним.
Разом з профіцитом зведеного платіжного балансу, отримання запланованих траншів за програмою співпраці України з Міжнародним валютним фондом дозволить збільшити міжнародні резерви на кінець 2017 року до 21,3 млрд дол., і на кінець 2018 році до 27,1 млрд дол.
Підготувала Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас