Експерт розповіла про основні драйвери зростання промислового виробництва 2016 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла про основні драйвери зростання промислового виробництва 2016 р.

Казна та Політика
467
Прискорення темпів зростання промвиробництва в річному вимірі в грудні було пов’язано з більш холодною погодою, яка спровокувала зростання в секторі виробництва та розподілу житлово-комунальних послуг. Таким чином, річний показник зростання промвиробництва трохи перевершив очікування (+2,0% р/р).
Про це повідомила Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
2016 рік став першим роком зростання в промисловості після чотирьох років падіння. Основними драйверами стали металургія, харчова промисловість і вищезгаданий сектор житлово-комунальних послуг, які зросли на 5,9% р/р, 3,9% і 2,6% відповідно. Інші сектори промисловості також демонстрували позитивну динаміку, за винятком видобувної галузі, в якій було відзначено падіння на 0,3% р/р. Виробництво в Донецькій і Луганській областях відновилося на 6,0% і 38% р/р відповідно, що помітно сприяло зростанню промисловості.
При цьому несподівано високим виявилося зростання виробництва продукції сільського господарства. Через різкий стрибок на 66% р/р у грудні, річний показник зростання в с/г секторі становив +6,1% р/р, значно перевершивши наш прогноз на рівні + 2,5% р/р. Дані по с/г виробництву грунтуються на попередній оцінці врожаю зернових, що становила рекордні 66 млн. т (валова вага), на 10% вище р/р. З огляду на високу частку сільського господарства у ВВП у другому півріччі (17% у 2 пол15 в порівнянні з 5,0% в 1пол15), стрибок виробництва в секторі суттєво вплинув на динаміку ВВП.
“За нашими оцінками, зростання реального ВВП в 2016 р. становило 1,8% р/р, вище від нашого прогнозу на 0,8 п.п., половину з яких пояснює різниця між прогнозним і фактичним зростанням сільського господарства. Крім врожаю, зростанню економіки минулого року сприяло відновлення інвестиційної активності підприємств, про що свідчать двозначні темпи зростання в будівництві. А позитивне (хоч і помірне) зростання роздрібного товарообігу і пасажирообороту вказують на відродження споживчого попиту”, – відзначає Бєлан.
Експерт очікує, що зростання реального ВВП прискориться до 2,5% р/р цього року за рахунок подальшого зростання інвестицій і прискорення відновлення приватного споживання.
“Більш високе, ніж очікувалося, зростання економіки 2016 р. створює високу базу порівняння, компенсуючи можливий позитивний вплив дворазового зростання мінімальної зарплати на динаміку ВВП”, – резюмує експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас