Відмова від підтримки України продемонструє слабкість США - "Український сніданок" в Давосі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмова від підтримки України продемонструє слабкість США - "Український сніданок" в Давосі

Казна та Політика
821
Можливі негативні наслідки для України від спроби президента США Дональда Трампа нормалізувати відносини з Росією будуть обмежені усталеними принципами демократії і проукраїнським лобі в США.
Таку думку висловили учасники “Українського сніданку”, організованого Фондом Пінчука в Давосі у четвер.
“Принесення України в жертву не зробить Америку великою (передвиборче гасло Д. Трампа “Зробимо Америку знову великою”- ред.). Це буде розглядатися як слабкість Америки… Ми всі знаємо, що Путін розуміє лише мову сили”, – заявив один з європейських політиків, який обіймав також високу посаду в НАТО.
Він нагадав, що в 1994 році США спільно з іншими країнами гарантували Україні її суверенітет, територіальну цілісність і безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї. Однак ці гарантії не були реалізовані.
Учасники обговорення визнали, що заяви Д. Трампа про президента РФ Володимира Путіна і ролі Росії у подіях в Україні, необхідність зміни НАТО, слабкість ЄС, а також політичні процеси в Європі, зокрема, позиції кандидатів у президенти Франції, викликають побоювання.
Водночас інший європейський топ-політик зазначив, що, незважаючи на подібні побоювання, є позиції Німеччини, Великобританії, Польщі та інших країн Східної Європи.
“У таких умовах НАТО і Європа повинні бути сильні. Україну треба підтримувати в праві визначати своє майбутнє. Є червоні лінії, які не можна переходити”, – сказав він.
Він припустив, що може бути дві реальності: реальна політика і публічні твітери. “Коли ми говоримо про Україну, я не очікую, що відбудеться обмін України на Сирію”, – підкреслив учасник дискусії.
Він додав, що в Сенаті також сильні позиції республіканців і демократів, які хочуть посилення санкцій по відношенню до Росії, а не їх скасування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас