Суд Росії дозволив не виплачувати компенсацію у справі ЮКОСа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд Росії дозволив не виплачувати компенсацію у справі ЮКОСа

Казна та Політика
761
Конституційний суд РФ прийняв постанову, що рішення Європейського суду з прав людини за скаргою колишніх акціонерів компанії ЮКОС порушує положення російської Конституції.
Про це йдеться в повідомленні на сайті суду.
Суд також дійшов висновку, що постанова ЄСПЛ про виплату екс-акціонерам ЮКОСа компенсації в розмірі 1,8 млрд євро не підлягає виконанню.
ЄСПЛ дійшов висновку про неправильне стягнення з компанії ЮКОС штрафів і сум компенсацій, оскільки мало місце застосування зворотної сили закону – статті 113 Податкового кодексу РФ про трирічний термін давності притягнення до відповідальності, в тлумаченні, поданому Конституційним судом в постанові від 14 липня 2005 року”, – йдеться в повідомленні.
Виходячи з цього, Конституційний суд РФ визнав неможливим виконання постанови ЄСПЛ у справі “ВАТ “Нафтова компанія” ЮКОС” проти Росії”.
“Однак Російська держава на основі доброї волі має право зробити певні виплати колишнім акціонерам компанії, які постраждали від неправомірних дій її менеджменту, за рахунок виявленого майна ЮКОСа”, – наголошується в рішенні.
Нагадаємо, в липні 2014 року Європейський суд з прав людини в Страсбурзі присудив колишнім акціонерам компанії ЮКОС 1,86 млрд євро як компенсацію за їхньою скаргою проти Росії, розглянутою ще в 2011 році.
Міністерство юстиції РФ 29 жовтня 2014 р.направило в ЄСПЛ мотивоване клопотання про передачу справи на розгляд Великої палати Європейського суду і перегляд раніше прийнятої нижчою інстанцією постанови ЄСПЛ у справі “ВАТ “НК “ЮКОС” проти Росії”.
Однак ЄСПЛ відхилив скаргу Мін’юсту РФ у справі ЮКОСа.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас