Чи принесе Порошенко Гонтареву в "жертву". Падаюча гривня хитає крісло голови Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи принесе Порошенко Гонтареву в "жертву". Падаюча гривня хитає крісло голови Нацбанку

Казна та Політика
1013
Падіння гривні і пов’язана з ним хвиля обурення проти дій Нацбанку – дуже зручний момент для зміни його керівництва. Посаду вже почали приміряти на себе в «Народному фронті» (мова може йти про розмін на посаду голови Мін’юсту). ЗМІ дізналися, наскільки команда президента готова до принесення Валерії Гонтаревої «в жертву» політичної доцільності.
Банк і справа
Просіданню гривні передували дві події. По-перше, визнання неплатоспроможним Платинум Банку. Установу пов’язують із заступником глави НБУ Катериною Рожковою, оскільки вона працювала в ньому до переходу на держслужбу. І, за деякими даними, про жалюгідний стан банку в НБУ знали ще в червні 2016-го, а заступник голови комітету Ради з фінполітики і банківської діяльності Михайло Довбенко дорікнув Гонтаревій в необґрунтованій ліквідації інших банків в момент, коли Платинум утримувався на ринку адміністративно. Більш того, саме з керівництвом Платинума говорила Рожкова на аудіозаписах «прослушки», яку нібито вели люди, близькі до Арсена Авакова.
«Теоретично на Гонтареву можуть тиснути через Катерину Рожкову – тут для неї є ризики, оскільки зараз невідомо, наскільки були махінації і чи зав’язана на них заступниця», – сказав політолог Володимир Фесенко.
Друга подія, що трапилася одночасно з обвалом гривні, – кримінальна справа від НАБУ щодо Валерії Гонтаревої (і директора Фонду гарантування вкладів Костянтина Ворушиліна). Як уже коротко повідомляли ЗМІ, детективи перевіряють причетність обох до штучного заниження вартості активів 68 ліквідованих банків з 415 млрд грн до 99,5 млрд грн (тобто установи, які виводили з ринку, могли продавати за безцінь).
Рапорт подав прокурор Владислав Куценко – в ГПУ він був спікером, близьким до Віктора Шокіна, і в прокурорському середовищі вважається антипатиком Петра Порошенка.
Викличуть на килим
На думку політолога Руслана Бортника, президентська команда може потребувати «цапа-відбувайла» – і якщо в його ролі виступить Гонтарева, її можна буде поміняти на транш від МВФ або лояльність фінансово-промислових груп: «Але ймовірність обміну невисока: згадайте, як при ній курс стрибнув з 12 грн/$ до 24 грн/$, і вона не понесла відповідальності за це». Проте у президента транслюють однозначний посил: Гонтарева – професіонал, звільняти її необхідності немає.
«Якщо по кожному стрибку долара міняти голову Нацбанку, то у нас не буде кому керувати НБУ, – сказав заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко. – Давайте почекаємо кінця свят, частина хвилювань вщухне, і Гонтареву можна буде запросити до парламенту, щоб вона розповіла, що відбувається і що робить НБУ». За його словами, діяльність Нацбанку є не єдиною причиною коливань курсу.
А ось в «Народному фронті» загострюють увагу саме на відповідальності Нацбанку. «У вівторок – засідання комітету, обговоримо питання стабільності гривні. Заслухаємо НБУ, почуємо план, – сказав нам член НФ Максим Поляков. – Але ми всі чули записи, в яких фігурує Рожкова. Це свідчення того, що в Нацбанку працюють люди, які лобіюють свої інтереси. Якщо це так, має бути розслідування в кримінальному провадженні, і, якщо не буде втручання Банкової, його доведуть до кінця. Рожкова і Гонтарева повинні понести відповідальність».
Правила розміну
За словами політтехнолога Андрія Золотарьова, змусити президента посунути Гонтареву може лише зовнішній тиск. «Скільки б не тиснула опозиція, він не поступиться – за сукупністю результатів дій Гонтареву давно варто було б звільнити. Але бажання НФ очолити Нацбанк (і контакти «фронтовиків» з Вашингтоном. – Авт.) можуть змусити піти на розмін Гонтаревої на Яценюка, який дочекався і почав кампанію з повернення. Крісло можуть виторгувати для Яценюка в обмін на збереження коаліції або відставку Авакова з посади голови МВС», – вважає Андрій Золотарьов. Або ж на відставку голови Мін’юсту Павла Петренка – він ще до Нового року подав свою кандидатуру на посаду голови Вищої кваліфкомісії суддів.
До речі, справи, які веде НАБУ, є фактовими – тобто не проти посадових осіб персонально, а «за фактом». «Такі справи заводять в двох випадках: коли потрібно отримати відступні від когось з чиновників або налякати їх, або коли потрібно відв’язатися від громадськості – фактову справу простіше «ганяти» по колу між детективами і закрити, коли ажіотаж вщухне», – сказав співрозмовник в БПП.
До речі, кримінальна справа «за фактом» щодо Гонтаревої вже заводилася – рік тому її вела київська прокуратура. Тоді підозра голові НБУ також не висувалася. «У будь-якому випадку, поки президент не ухвалить рішення (а він, швидше за все, найближчим часом його не ухвалить), то що б не ставилося в провину Гонтаревій, які б не знаходилися очевидні підстави, ніхто її не зніме», – резюмував юрист Ростислав Кравець, який також ініціював позови щодо Гонтаревої.
Анастасія Рябоконь, Ярослав Маркін, Тарас Козуб
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас