Роботи зможуть замінити лише 5% фахівців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роботи зможуть замінити лише 5% фахівців

Технології&Авто
773
Роботи могли б позбавити людей зарплати на суму в $15,8 трлн і залишити без роботи 1,1 млрд людей. Але це в теорії. На практиці повна роботизація загрожує тільки 5% професій. Новий звіт Глобального інституту McKinsey заспокоїть алармістів, які побоюються тотальної автоматизації і, як наслідок, безробіття.
У своєму звіті аналітики розглянули 2000 виробничих завдань, які входять в обов’язки 800 представників різних професій. За розрахунками Глобального інституту McKinsey, робота, на яку ми витрачаємо 49% часу, може бути автоматизована — і для цього достатньо сучасних технологій, які вже є на ринку, або тестуються в лабораторіях. Теоретично роботи могли б позбавити людей зарплати на суму в $15,8 трлн і залишити без роботи 1,1 млрд робітників по всьому світу.
Однак повністю роботизувати можна лише 5% професій, підкреслюють автори дослідження, яких цитує The New York Times. Процес роботизації займе кілька десятиліть, причому автоматизація трансформує саме поняття праці, але не позбавить людей зайнятості. «Вплив автоматизації на зайнятість не можна оцінювати тільки з точки зору технологічних можливостей, на чому часто фокусуються експерти за технологіями», — зазначає керівник інституту McKinsey Джеймс Манііка.
Одна з проблем на шляху автоматизації — це її вартість. Адміністрація президента США Барака Обами нещодавно представила звіт про вплив автоматизації на економіку. За оцінками експертів, безпілотники позбавлять роботи майже 3,1 млн водіїв в Америці, а в сфері вантажоперевезень безпілотні технології призведуть до втрати 80-100% робочих місць. Однак представники інституту McKinsey підкреслюють, що заміна вантажного транспорту безпілотниками в США потребує вкладень у розмірі кількох трильйонів доларів. Такі вкладення можуть ніколи не окупитися, навіть з урахуванням скорочення витрат на зарплату.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас