Максим Пархоменко: чи є взаємозв'язок між підвищенням зарплат чиновників і зменшенням рівня корупції? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: чи є взаємозв'язок між підвищенням зарплат чиновників і зменшенням рівня корупції?

Казна та Політика
721
Зарплати чиновників – досить часто обговорювана тема як серед простих українців, так і серед представників влади. Та чи існує взаємозв’язок між підвищенням зарплати чиновників та зменшенням рівня корупції, чи працює даний сценарій з нашою країною?
Часто табір прихильників підвищення окладів чиновників наводить в приклад безліч розвинених європейських країн. Основним прикладом завжди служить Сінгапур.
Невелика країна за десятирічний період змогла вивести свою економіку не тільки з глибокої кризи, але й позбутися корупції, що пронизувала всі інститути країни. Високі оклади державних службовців стали одним з факторів успіху Сінгапуру.
При цьому мізерна оплата праці службовців в Україні є основною причиною деградації наших інститутів. На жаль, ці тенденції продовжуються і понині.
Не секрет, що такі низькі оклади для працівників не зможуть залучити молоду кров. Єдиною метою у юних талантів є досвід і зв’язки, які вони можуть отримати, працюючи на державу.
Сповідуючи такий принцип, заповнити або оновити кадри новими службовцями ми не зможемо. Після досягнення певного рівня компетенції службовець має всі шанси перейти на службу в приватний сектор, застосовуючи раніше досягнуті знання і отримувати оклад у два рази більший.
Але, попри такі негативні практики, держава все ж намагається набирати нові кадри, проводячи публічні конкурси та оновлюючи склад своїх інститутів.
Безумовно, переможцями деяких конкурсних відборів якимось чином стають люди, які навіть не знають державної мови, або особи, які раніше були замішані в корупції, що є негативним фактом.
В одному зі своїх останніх виступів Антон Геращенко заявив, що заробітні плати державних службовців в Україні повинні бути на порядок вищими від тих, що встановлені в даний час.
Наприклад, міністри повинні отримувати не менше 100 тисяч грн на місяць. Якщо проаналізувати загальносвітові тенденції, то зарплати чиновників або міністрів найчастіше менші, ніж оплата праці працівників приватного сектора.
Цікава статистика говорить про те, що річна оплата міністрів у тому ж Сінгапурі, в середньому, становить 900 тис. доларів, у Великобританії і США приблизно 150 тис. доларів.
Дана сума окладу буде порівнянна з доходами хірурга або хорошого юриста.
На заході високопоставлені державні службовці не завжди отримують заробітну плату аналогічну службовцям у приватному секторі. Західні виборці найчастіше не завжди готові до того, що їхні обранці будуть отримувати значно більше від них самих.
При цьому, підвищуючи собі оклади, уряд у будь-якій країні буде легкою мішенню для опозиції.
При будь-якій формі диктатури або недостатньому розвитку державних інститутів, їхні співробітники починають шукати додатковий дохід, використовуючи адміністративне положення. Ми, на жаль, є цьому прикладом.
Для України одним з найкращих способів розвитку державного апарату буде досягнення балансу оплати праці чиновників.
При цьому, в першу чергу, потрібно займатися регулюванням і контролем держслужбовців.
Введення системи електронної держави зробить непотрібним величезний державний штат. Скорочення числа останнього дасть нам можливість підвищити доходи наших службовців, сприяючи загальному процвітанню.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас