У Гонтаревої заперечують зв'язок націоналізації Приватбанку з падінням гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонтаревої заперечують зв'язок націоналізації Приватбанку з падінням гривні

Особисті фінанси
2487
Девальваційний тиск на курс гривні на цьому тижні не пов’язаний з переходом найбільшого банку України “ПриватБанку” в державну власність, а твердження, що відтік депозитів з фінустанови провокує посилений попит на валютному ринку, не відповідає дійсності.
Про це йдеться в коментарі заступника глави Національного банку України Олега Чурія.
 “Приплив коштів населення в інші банки вдвічі перевищив відтік депозитів фізичних осіб з “ПриватБанку” з 19 грудня. Більш того, період їх відтоку з банку був нетривалим – всього три дні, і після цього повернення коштів населення в банк відновилося. Водночас, відтік депозитів юридичних осіб з “ПриватБанку” був компенсований припливом коштів на рахунки юросіб в інших банках в зв’язку з відшкодуванням ПДВ”, – пояснив він.
Як наголошується в коментарі, сьогодні, 29 грудня, на міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, сформований під тиском ряду факторів. Серед цих чинників Чурій зазначив надлишок гривневої ліквідності і відсутність необхідності продавати валютну виручку у експортерів, які отримали протягом минулого та поточного тижня відшкодування ПДВ на 12,5 мільярда гривень.
 З іншого боку, за його словами, істотно зріс попит на валюту з боку учасників ринку в зв’язку з необхідністю проведення компаніями платежів за валютними кредитами в кінці року.
При цьому, як зазначив Чурій, на готівковому валютному ринку продаж валюти населенням продовжує перевищувати її купівлю. Так, в грудні за неповний місяць чиста купівля валюти банками у населення склала 34 мільйони доларів США.
 Також повідомляється, що підтримка ліквідності обсягом 25 мільярдів гривень, яку Нацбанк надав “ПриватБанку” після націоналізації, використана на покриття відтоків по депозитах і виконання нормативу обов’язкового резервування, який банк не виконував майже рік до переходу в держвласність.
“Фундаментальних передумов для коливань курсу гривні поки немає – ринкові фактори поки є сприятливими для валютного ринку. Продовжує надходити виручка від експорту зернових, а також зберігається сприятлива для українських експортерів кон’юнктура на світовому ринку чорних металів і залізної руди”, – зазначив Чурій.
Він підкреслив, що, як і раніше, регулятор готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань курсу гривні, викликаних тимчасовими факторами і має достатньо інструментів для цього. “Обсяг міжнародних резервів на сьогодні становить близько 15,6 мільярда доларів США.
Цього достатньо і для продажу валюти в ході інтервенцій, і для виконання зобов’язань уряду і НБУ, а також ця сума відповідає зобов’язанням Національного банку перед Міжнародним валютним фондом в рамках програми розширеного фінансування EFF”, – резюмував Чурій.
Як повідомлялося, вчора, 28 грудня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до закриття торгів подолали позначку в 27 гривень/долар. 27 грудня Нацбанк в ході аукціону продав банкам 46,8 мільйона доларів, 28 грудня – 96,8 мільйона доларів.
Сьогодні, 29 грудня, регулятор знову оголосив аукціон з продажу валюти обсягом до 100 мільйонів доларів. За оцінками експертів, загострення ситуації на валютному ринку України пов’язане з надлишком гривні, що формує додатковий попит на валюту, однак ринок заспокоїться в період свят.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас