Монетизація субсидій дозволить запустити ринок газу для населення - Коболєв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монетизація субсидій дозволить запустити ринок газу для населення - Коболєв

Особисті фінанси
1021
Монетизація субсидій, які отримує населення України від держави на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг, дозволить запустити ринок газу для населення, в результаті чого споживачі зможуть вибирати для себе постачальника газу.
Про це на зустрічі з журналістами заявив голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.
«Ключем для запуску ринку газу для населення є модернізація системи субсидій», – сказав Коболєв, додавши, що він підтримує варіант монетизації субсидій. За його словами, нинішня система субсидування не дає економічних стимулів для економії газу одержувачами субсидій.
«Щоб правильно працював ринок, потрібно, щоб у субсидіантів були стимули економити… Вони будуть більше економити, ми будемо менше імпортувати, і це буде знижувати ціну», – зазначив глава «Нафтогазу».
Нагадаємо, Міністерство соціальної політики не бачить в найближчій перспективі можливість переведення фінансування субсидій для населення в грошові кошти, оскільки для цього не створені необхідні умови.
Також в Мінсоцполітики відзначали, є два варіанти монетизації: на рівні підприємств теплокомуненерго, коли їм в грошовій формі виплачуються кошти за субсидіантів, розраховані на підставі соціальних нормативів споживання, і на рівні населення, коли кожне домогосподарство отримує кошти на власний рахунок.
В кінці листопада віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив, що монетизація субсидій, яка передбачає пряму передачу громадянам фінансових коштів, не зможе гарантувати цільове використання грошей. За оцінками Мінсоцполітики, кількість сімей-субсидіантів в опалювальному сезоні 2016-2017 років складе 8,5 мільйона, при цьому, за інформацією Мінфіну, в бюджеті минулого року було закладено 35 млрд грн на ці цілі, а в 2016 році зазначені витрати перевищать 40 млрд грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас