АМКУ просить Кабмін переглянути критерії відбору банків для виплат бюджетникам і пенсіонерам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ просить Кабмін переглянути критерії відбору банків для виплат бюджетникам і пенсіонерам

Казна та Політика
574
Антимонопольний комітет пропонує Кабінету Міністрів переглянути положення своєї постанови про відбір банків, уповноважених на виплату пенсій, допомог, заробітної плати працівникам бюджетних установ та переселенцям.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби АМКУ.
З листопада по грудень АМКУ отримав заяви банків, звернення банківської асоціації, громадської організації та громадян щодо постанови Кабміну №662 на відповідність законодавству.
У заявах банки відзначають, що зміни в критерії відбору банків порушують їхні права на вільне участь в конкурсі з відбору банків.
“Порядок визначення уповноважених банків встановлює необґрунтовані додаткові вимоги до банків; вимога до банків про наявність активів у розмірі не менше 1% від активів банківської системи не є критерієм надійності; критерію “контрольний пакет акцій яких належить міжнародним фінансовим і банківським установам, що мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу від міжнародно визнаних рейтингових агентств” відповідає тільки кілька українських банків”, – цитує АМКУ звернення банків.
При цьому Кабмін наділив Ощадбанк унікальним привілейованим правом на обслуговування переселенців без проведення конкурсу.
АМКУ вважає, що діючий порядок організації виплат пенсій, зарплат бюджетникам і переселенцям може привести до обмеження конкуренції.
Як повідомлялося, 22 вересня Кабмін оприлюднив нові критерії до банків, які будуть обслуговувати бюджетників і пенсіонерів.
В результаті відбору за новими критеріями, кількість банків, які будуть обслуговувати бюджетників і пенсіонерів, скоротиться максимум до 14 банків.
Для того щоб стати банком-претендентом на обслуговування бюджетної сфери, необхідно пройти відбір комісією, яка буде створена при Міністерстві фінансів.
Складена з представників держорганів комісія буде двічі на рік (10 липня і 10 грудня) проводити конкурси з відбору банків.
Перше засідання комісії відбудеться 11 січня.
Невеликі банки Індустріалбанк, Марфін Банк і Полтава-банк подали в суд на Кабмін з вимогою скасувати нові вимоги уряду.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас