Київська нерухомість: секонд-хенди проти парків розваг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київська нерухомість: секонд-хенди проти парків розваг

Нерухомість
821
Києву вдалося поставити рекорд і ввести в експлуатацію в цьому році 160 тис. кв. м торгової нерухомості. Офісний та готельний сегменти поки не можуть навіть наблизиться до подібних результатів.
Ринки повертаються?
“Це абсолютний рекорд за всі роки незалежності. У минулому ж році було здано всього 30 тис. кв. м, тобто уп’ятеро менше, ніж у цьому. Такий ривок забезпечив, насамперед, Lavina Mall з його 115 тис. кв. м”, — зазначив UBR.ua керівник департаменту стратегічного консалтингу консалтингової компанії UTG Віктор Оборський.
В цілому з початку року в столиці відкрилися: New Way (вул. Вербицького, 17 тис. кв. м), ТЦ “Орнамент” (пр. Правди, 4,7 тис. кв. м), Lavina Mall (пр. Ак. Палладіна, 115 тис. кв. м) і ЦУМ (вул. Хрещатик, 38, 23,5 тис. кв. м).
“Ми побачили два нові для нашої країни формати — універмаг ЦУМ і суперрегіональний ТРЦ з великою зоною розваг Lavina Mall. Обидва формати незвичні, і складно прогнозувати їх окупність, особливо на тлі низьких споживчих настроїв. Але результати їх роботи будуть впливати на розвиток всього ринку в цілому”, — упевнений Оборський.
Раніше аналітики обіцяли, що в 2017-му можуть бути відкриті ТРЦ загальною площею близько 400 тис. кв. м. зокрема, це Blockbuster Mall (пр. Московський, 36, 135 тис. кв. м), Ocean Mall (вул. Горького, 100 тис. кв. м), Retroville (пр. Правди, 91 тис. кв. м), Smart Plaza (пр. Перемоги, 26, 15 тис. кв. м) і River mall (вул. Дніпровська наб., 10, 14, 60 тис. кв. м).
Із заявлених проектів точно відкриється Smart Plaza. Як розповів проектний менеджер Олексій Самойленко, орієнтовний термін його запуску — вересень 2017.
“Там будуть велика фуд-зона, супермаркет, кінотеатр і Sportlife. Зараз здано 70% площ”, — повідомив він.
“Непогані шанси відкритися наступного року має River mall. Що стосується Blockbuster Mall і Ocean Mall, то терміни початку їх роботи будуть коригуватися інвестором, виходячи з результатів роботи Lavina Mall. Найбільш ймовірні дати — не раніше четвертого кварталу 2017 року”, — вважає Оборський.
Директор по оренді та маркетингу ТРЦ Retroville Валентина Радіонова повідомила, що відкриття перенесено на 2018-й.
“Зараз активізуються будівельні роботи. На жаль, до кінця 2017-го, коли буде введена в експлуатацію перша черга “Варшавського кварталу”, ми не встигнемо. Але в 2018-му відкриємося”, — пообіцяла вона. Наступний рік, незалежно від того, будуть введені в дію великі ТРЦ чи ні, задасть великі виклики галузі, вважає Віктор Оборський.
“Немає ажіотажного попиту на нові якісні площі. Немає черги світових брендів, які бажають входити на наш ринок. Причина банальна — падіння споживчого попиту”, — говорить експерт.
При цьому він припускає, що торгові центри 2000-х років спорудження втрачатимуть орендарів. Ті почнуть переїжджати у центри нових форматів. А для “старичків” постане питання реконцепції.
Ще одна тенденція, яка посилиться в наступному році — зростання попиту на міксовий формат, що з’єднує криті та відкриті ринкові комплекси.
Які нові торгові центри з’являться у Києві
“Інтерес покупців до ринкових комплексів відкритого типу пов’язаний з погіршенням якості життя. Згідно з нашими дослідженнями, до 2013-го число людей, що купують їжу та одяг на відкритих ринках, падало, але тепер воно стабільно зростає (з 22% в 2013 році до 28% у 2016 р). Секонд-хенди стають якірними орендарями в деяких об’єктах, проводять свята, акції”, — навів приклад Віктор Оборський.
І все ж торгова нерухомість розвивається досить активно у порівнянні з “колегами”, офісним та готельним сегментами.
Офіси: за зеленими стандартами
Що стосується офісної нерухомості, то її вакантність досі настільки висока, що ставить під сумнів сам сенс нових проектів.
“Вакантність тримається на рівні 23% в класі і 30% в класі А. І поки ці площі не знайдуть своїх орендарів, сенсу в нових амбітних великих проектах немає”, — вважає Оборський.
У 2016-му відкривалися лише невеликі по площі черги вже діючих бізнес-центрів: третя черга бізнес-парку “Лагода” (9 тис. кв. м), четверта БП “Протасов” вул. М.Грінченка (15 тис. кв. м), третя БЦ “Ірва” (7 тис. кв. м.). Всього 31 тис. кв. м, що не сильно вплинуло на загальний ринок в 1,7 млн. кв. м.
Основний попит, як і раніше, спостерігається з боку міжнародних компаній, а головні операції року — переїзд з менш цікавих локацій в кращі, у зв’язку з більш лояльними орендними ставками.
“Офісна нерухомість — пряме відображення розвитку економіки. Поки у бізнесу немає попиту на розширення штату, відкриття нових представництв, а значить, і на нові приміщення”, — говорить Оборський.
Ріелтори видали розцінки на оренду офісів: від найдешевших до дорогих
Втім, є і хороші тренди. Два споруджувані бізнес-центри, K\MOST на Зоологічній (7,5 тис. кв. м) і ASTARTA на Ярославській, 58 (35 тис. кв. м орендованої площі) — створюються за зеленими стандартами.
“БЦ ASTARTA — перша в Україні “зелена” будівля, сертифікована за міжнародним стандартом BREEAM. Ми пропонуємо новий для України концепт цілісного ділового кварталу, в якому будуть не тільки офісні будівлі, але і всі необхідні сервіси та послуги. Ми передбачили власну зону рекреації у внутрішньому дворику БЦ — зі сквером, фонтаном, терасами і шезлонгами”, — розповів керівник проекту БЦ ASTARTA Іван Пуголовкін.
У цього бізнес-центру дуже великий шанс бути введеним в експлуатацію і “заселеним” в наступному році, адже значну частину площ займе агрохолдинг “Астарта-Київ”. Роботи на K\MOST на Зоологічній, який створюється за стандартами LEED, тривають, але як повідомили в Colliers International, в наступному році його точно не здадуть.
Як повідомила директор по оренді та маркетингу Валентина Радіонова, БЦ Retroville (клас В, проспект Правди, 47, 8 тис. кв. м) буде зданий, так і однойменний ТРЦ, не раніше 2018 р.
Готелі: лише 126 нових номерів
А ось готельна нерухомість цього року приросла лише двома “новачками”, які по факту є реконструйованими об’єктами. 1 червня Reikartz Hotel відкрив Віта Парк Борисфен (Парк Дружби Народів, 5, 64 номери), а в серпні перших клієнтів обслужив “Діарсо” (вул. Велика Окружна, 5, 62 номери).
Це, звичайно, краще результату 2015 року, коли не було відкрито жодного мережевого готелю, а за даними ГУ статистики Києва, кількість об’єктів, що надають послуги тимчасового розміщення, зменшилася на 23 одиниці. В цілому зараз у столиці 171 об’єкт загальною місткістю 25,4 тис. місць, у тому числі 147 готелів різних категорій місткістю 20 484 місця. Експерти сумніваються, що і в наступному році почнуть працювати п’ятизіркові готелі під міжнародними брендами, відкриття яких переноситься вже кілька років поспіль.
Київські готелі заповнюють іноземці
“Міжнародні оператори дуже стримано будують свої плани щодо розвитку в Києві”, — відзначає Оборський.
Виняток у такій настороженій політиці поки один — Accor Hotels, але їхні плани пов’язані з тризірковими готелями.
Як розповів регіональний директор Accor Hotels у Росії, Грузії та СНД Алексіс Деларофф, через рік-півтора будуть добудовані три готелі Ibis в Києві сумарно на 680 номерів.
“Один з них, біля залізничного вокзалу, відкриється наступного року. П’ятимільйонний Київ може поглинути багато готелів рівня 3-4 зірки. У найближчій перспективі, чотири-п’ять років, можна безболісно відкрити 5-10 готелів цих категорій. Але як все буде складатися на практиці, прогнозувати складно. Треба сподіватися на краще і на відновлення миру в країні”, — зазначив Деларофф.
Оксана Гришина
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас