Експерти дали прогноз ціни на бензин в 2017 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти дали прогноз ціни на бензин в 2017 році

Особисті фінанси
4481
Ціни на бензин в 2017 році будуть залежати виключно від курсу валют і рішень НБУ.
“Ціна у добросовісних учасників ринку, які платили податки – не зміниться, а може і впаде, оскільки ми входимо у мертвий сезон – попит зменшується. А у ти, хто “розливає”, не буде підстав займатися демпінгом. Тобто будуть вирівнюватися конкурентні умови на ринку – це надзвичайно позитивне явище”, – вважає колишній президент асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів” Леонід Косянчук.
Незважаючи на те, що нафта за прогнозами рейтингового агентства S&P Global Ratings, в 2017 може скласти 45 доларів за барель, за словами експертів, це мало вплине на вартість бензину в Україні. Головними чинниками, від яких залежатимуть ціни на пальне, будуть курс валют і оподаткування.
Якщо нафта дешевшає на 1%, це дає підстави для зниження вартості бензину на 10 копійок через два тижні, а зміна курсу національної валюти на гривню призводить до зміни вартості пального на 60 коп, зазначає заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев. Інші фактори, які можуть впливати на вартість бензину – попит і оподаткування.
“Близько 80% бензину в Україну завозиться, це означає, що все буде визначатися вартістю пального на кордоні. По-друге, пальне – це імпортний товар і за нього доводитися розплачуватися в доларах і євро, до того ж акциз також в бюджет сплачується в євро. Плюс все буде залежати від того, що у нас з оподаткуванням, чи будуть зміни попиту. Зараз попит низький і споживач звертає увагу на дешеве пальне, а значить і низької вартості, ймовірно, на ринку буде зростати частка сурогату”, – додає експерт.
За словами Леоніда Косянчука, орієнтуватися на вартість нафти не варто – все буде залежати від котирувань на європейській біржі нафтопродуктів і стабільності національної валюти.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас