Нацбанк створить в 2017 році кредитний реєстр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк створить в 2017 році кредитний реєстр

Кредит&Депозит
557
Національний банк приступить до створення кредитного реєстру ще до прийняття відповідного закону.
Про це заявив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.
“Створити сам реєстр НБУ може і без закону, і ми як регулятор можемо зобов’язати банки наповнювати його. Але давати банкам інформацію з кредитного реєстру ми не зможемо, поки не приймуть закон”, – заявив Ваврищук.
За його словами, НБУ вже в наступному році почне формування кредитного реєстру.
“Думаю, що це питання 2017 року, адже це не швидкий процес. Ми вже узгодили з банками структуру даних, які вони будуть надавати в кредитний реєстр, але технічна реалізація проекту тільки починається – необхідно розробити платформу з нуля”, – сказав він.
Ваврищук говорить, що НБУ не буде вимагати інформацію ретроспективно за поточними позичальникам, спочатку до реєстру будуть вносити інформацію про нові кредити.
“Реєстр буде наповнюватися поступово, починаючи з нових позичальників, оскільки це величезний новий шматок роботи для банків. Треба буде залучати нових людей, інвестувати в IT, бази даних. Але ми хочемо створити кредитний реєстр і зобов’язати банки враховувати якість обслуговування кредитів одним і тим же позичальником у різних банках”, – заявив він.
Кредитний реєстр НБУ є аналогом приватних бюро кредитних історій (БКІ), тільки якщо БКІ роблять ставку на кредити фізосіб, то кредитний реєстр НБУ – на кредити юридичних осіб. В кредитному реєстрі банки зможуть побачити обслуговування кредиту їхніми позичальниками в інших банках.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас