Італія створила фонд допомоги банкам обсягом 20 млрд євро, Monte Paschi звернеться по допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італія створила фонд допомоги банкам обсягом 20 млрд євро, Monte Paschi звернеться по допомогу

Світ
267
Уряд Італії на чолі з новим прем’єр-міністром Паоло Джентілоні в п’ятницю схвалив створення спеціального фонду для підтримки проблемних банків обсягом 20 млрд євро.
Таким чином, влада країни підготувала ґрунт для порятунку Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, третього за обсягом активів банку країни, який так і не зміг залучити капітал приватних інвесторів в необхідному обсязі, пише газета The Wall Street Journal.
Monte Paschi заявив у п’ятницю, що звернеться за отриманням коштів зі створеного фонду, щоб підтримати свій баланс.
Напередодні ввечері банк повідомив, що йому не вдалося залучити необхідні 5 млрд євро за рахунок розміщення акцій, а також обміну субординованих бондів на акції, в рамках оголошеного раніше плану. Monte Paschi зумів обміняти на акції бонди номінальною вартістю 2,45 млрд євро, а попит на акції, які він збирався розмістити, виявився недостатнім.
Без залучення нового капіталу банк не зможе впоратися з “поганими” боргами, обсяг яких становить близько 28 млрд євро, а вирішення цієї проблеми є ключовим пунктом плану його оздоровлення.
В уряді Італії зазначають, що у разі використання Monte Paschi коштів фонду підтримки, субординовані облігації банку будуть примусово конвертовані в акції.
Європейські правила порятунку банків передбачають, що частина втрат лягає на плечі інвесторів, однак у випадку з італійськими фінкомпаніями, втрати інвесторів будуть обмеженими.
Власниками субординованих облігацій Monte Paschi в основному є інституційні інвестори – вони втратять близько 25% номіналу бондів при їх конвертації в акції у разі, якщо банк скористається коштами фонду.
Роздрібні інвестори, які володіють бондами Monte Paschi, не зазнають втрат: належні їм облігації будуть конвертовані в акції банку з розрахунку їх номінальної вартості.
Прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні заявив, що план підтримки банківського сектора країни отримав підтримку в Євросоюзі.
Загалом обсяг проблемних кредитів на балансах італійських банків становить близько 360 млрд євро. Окрім Monte Paschi по допомогу з коштів створеного фонду можуть звернутися такі банки, як Veneto Banca SpA і Banca Popolare di Vicenza.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас