Суд ЄС вимагає від іспанських банків повернення коштів ошуканим іпотечним клієнтам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд ЄС вимагає від іспанських банків повернення коштів ошуканим іпотечним клієнтам

Світ
502
Іспанський банківський сектор в середу зазнав нищівної поразки: Європейський суд ухвалив, що банки країни повинні повернути позичальникам по іпотеці все гроші, зароблені в результаті несправедливого визначення мінімального значення процентної ставки.
Як пояснюється в рішенні суду, банки де-факто встановлювали мінімальний рівень ставки для іпотеки з плаваючою процентною ставкою, що позбавило іспанських споживачів можливості в повній мірі використовувати переваги рекордно низьких ставок, що спостерігаються в єврозоні в останні роки.
Виплати клієнтам можуть скласти мільярди євро, що поставить під загрозу фінансову стабільність таких кредитних установ, як Banco Sabadell, Caixabank, Banco Popular, BBVA і Liberbank. За оцінками Morgan Stanley, з 2008 року доходи банків в результаті таких дій склали 7 млрд євро.
На цьому тлі акції іспанських банків різко подешевшали: Popular втратив 9%, Sabadell – 6%, Caixabank – 5%, Liberbank – більше 11%.
Вищий суд Іспанії визнав дії банків незаконними ще в 2013 році, але ухвалив, що вони не зобов’язані повертати зароблені таким чином кошти клієнтам. Позичальники оскаржили рішення іспанського суду у вищій судовій інстанції ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас