Що "злетить" слідом за подорожчанням палива, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що "злетить" слідом за подорожчанням палива, - експерти

Особисті фінанси
4158
Підвищення з 1 січня податків на підакцизні товари, насамперед на паливо, призведе до подорожчання товарів і послуг, стверджують економісти. Адже вартість бензину і дизеля входить до ціни практично будь-якого товару, оскільки для його перевезення використовується транспорт, а для надання послуги (наприклад, доставка меблів) також потрібен автомобіль. За оцінками транспортників і економістів, вже до березня ціни на перевезення зростуть на 20%.
ТРАНСПОРТНИКИ. Перше підвищення прайсів на вантажоперевезення очікується вже перед Новим роком – на 1 грн/км (10-15%) через традиційний дефіцит вантажного транспорту, прогнозує директор групи автотранспортних компаній Дмитро Льоушкін. Потім ціни повернуться на колишній рівень, а стрибок на 20% очікується в березні 2017 року.
ЩО І НА СКІЛЬКИ. За розрахунками економістів, частка палива в собівартості товарів і послуг становить зараз від 15% до 30%. Вона менша в ціні промтоварів, оскільки ті перевозяться великими партіями і, зазвичай, на далекі відстані, і більша в ціні продуктів, що доставляються до магазинів невеликими автомобілями щодня. Найвища питома вага пального – в пасажирських автоперевезеннях.
Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає прогнози щодо підвищення послуг транспортників на 20% завищеними: “Я не вірю в 20%, за фактом буде максимум 7-8%, і то там, де немає жорсткої конкуренції. Найоб’єктивніший фактор – це зростання ціни дизпалива, і то він невеликий, наприклад, для фури кілометр шляху подорожчає на 30-35 коп. Середня зарплата на транспорті, за даними Держстатистики, – вище 6000 грн, тому зростання мінімалки вдвічі вплине мало, піднімуть заробітки хіба що прибиральницям і сторожам. Але це стане поясненням для того, чому зросли ціни на перевезення”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас