ФГВФО з'ясував основні причини неплатоспроможності банку "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО з'ясував основні причини неплатоспроможності банку "Надра"

Кредит&Депозит
1062
ФГВФО завершив комплексний аналіз (forensic аудит) банку “Надра” (Київ), за результатами якого визначено основні причини неплатоспроможності банку.
Про це сказано на сайті Фонду.
Як повідомляється на веб-сайті Фонду, за підсумками перевірки міжнародною аудиторською компанією KPMG діяльності банку за період з 1 січня 2006 року по 5 лютого 2015 року встановлено, що основний негативний вплив на банк чинили непогашені кредити потенційно пов’язаним юридичним особам і непогашені незабезпечені кредити фізособам, видані через посередників.
Крім того, згідно зі звітом аудиторської компанії, банк порушив нормативи Національного банку України (НБУ), договори з рефінансування НБУ, не виконував вимоги щодо ідентифікації пов’язаних осіб і при видачі кредитів новим позичальникам.
Аудитор також виявив шахрайства з боку співробітників банку, недостатні заходи по забезпеченню його ліквідності, витрати з неоднозначною економічною доцільністю.
За оцінкою аудиторської компанії, на погіршення становища банку вплинули операції з пов’язаними і потенційно пов’язаними особами перед введенням першої і другої тимчасових адміністрацій щодо дострокового погашення кредитів і депозитів, а також продаж активів.
Згідно з розрахунками KPMG, коефіцієнт поточної ліквідності на момент введення тимчасової адміністрації (6 лютого 2015 року) перебував на рівні близько 22% при нормативному значенні 40%. При цьому його різке зниження банк продемонстрував з квітня 2014 (обвал гривні, початок АТО). У квітні-травні 2014 банк отримав рефінансування від НБУ на 3 млрд грн, що підтримало його поточну ліквідність, проте з серпня того ж року ситуація знову стала погіршуватися.
Як повідомлялося, ФГВФО за підсумками конкурсу в грудні 2015 року вибрав аудиторську компанію KPMG для комплексного аналізу банку “Надра”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас