Українці стали частіше купувати делікатеси: топ-10 імпортних продуктів (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці стали частіше купувати делікатеси: топ-10 імпортних продуктів (інфографіка)

Особисті фінанси
3652
У нинішньому році українці вже з’їли більше імпортних продуктів, ніж за весь 2015 рік. Такий висновок можна зробити, проаналізувавши дані ДФС служби про ввезення товарів за 11 місяців цього року. Найбільший приріст — по овочах, морській рибі і рибних делікатесах, сирах і екзотичних горіхах.
Причому ціни на деякі позиції навіть нижчі, ніж рік тому, хоча середньорічний курс долара зріс за 2016 рік більш ніж на 3,5 грн, або 25,5 грн. Експерти пояснюють збільшення попиту на привізну їжу тим, що вона стала доступнішою: за рік середні заробітки піднялися на 18%, а ціни на продукти — лише на 12%. За їхніми прогнозами, така тенденція збережеться і в наступному році.
ТОП-10. Як видно з інфографіки, найбільше зростання попиту – на імпортні овочі, воно збільшилося в рази. На думку директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, причина в тому, що люди, переживши кризу, повернулися до звички вживати вже в кінці зими молоду картоплю з Єгипту, а також нетрадиційну для нас капусту броколі, брюссельську, пекінську. Та й ціни на них серйозно впали у порівнянні з минулим роком, коли кіло брюссельської капусти коштувало до 50 грн замість середніх 30 грн. Більше купують імпортну рибу і, що цікаво, морепродукти — кальмари, креветки і заморські горіхи — кокоси, кеш’ю, хоча і те, і інше за рік трохи подорожчало.
Українці стали частіше купувати делікатеси: топ-10 імпортних продуктів (інфографіка)
ЦІНИ. Дорошенко каже, що овочі, а також банани, які в роздробі зараз можна купити за 21-23 грн/кг (рік тому було 30 грн/кг і більше), подешевшали через те, що їх пропозиція збільшилася, а товар цей — швидкопсувний. “Зростання попиту на імпортні сири пояснюється тим, що наші сири подорожчали за рік на 40% і майже зрівнялися в ціні з привізними. А їх якість часто не відповідає вартості”, — говорить Дорошенко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас