Французький суд визнав голову МВФ Лагард винною у так званій справі Тапі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французький суд визнав голову МВФ Лагард винною у так званій справі Тапі

Казна та Політика
640
Суд Парижа в понеділок визнав провину глави Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард у так званій справі Тапі, повідомляє агентство Bloomberg.
Однак в суді заявили, що К.Лагард не загрожує штраф або тюремне ув’язнення.
Раніше проти глави МВФ висувалися звинувачення по двох випадках халатності. К.Лагард визнали винною по одному випадку, а по другому випадку звинувачення з неї були зняті.
Йдеться про давнє розслідування щодо К.Лагард, яку звинувачували у злочинній недбалості при виплаті компенсації підприємцю Бернару Тапі в 2008 році. Тоді майбутня глава МВФ займала посаду міністра фінансів Франції при президенті Ніколя Саркозі.
У 1993 році Б.Тапі, колишній власник футбольного клубу Olympique de Marseille, продав належну йому частку в Adidas AG за посередництва державного банку Credit Lyonnais, проти якого він потім висунув звинувачення в обмані при проведенні операції і вимагав компенсації збитку. Продаж акцій була пов’язана з бажанням Б.Тапі зайняти міністерську посаду, не сумісну з подібними вкладеннями.
Після довгих розглядів комісія суддів встала на бік Б.Тапі.
Це рішення викликало обурення у Франції, але К.Лагард підписала документи про виплату компенсації бізнесменові. Слідчі підозрюють, що комісія вирішила справу на користь Б.Тапі в обмін на його підтримку Н.Саркозі.
Потім з’ясувалося, що один з адвокатів Б.Тапі був пов’язаний з одним із суддів у комісії, яка прийняла рішення про виплату йому 403 млн євро.
У лютому 2015 року суд Парижа анулював попередню постанову і постановив, що бізнесмен повинен повернути отриману суму.
К.Лагард неодноразово заперечувала висунуті проти неї звинувачення. Передбачалося, що вони можуть перешкодити її повторному призначенню на посаду директора-розпорядника МВФ. Однак в лютому виконавча рада фонду затвердила француженку на другий термін на цій посаді, починаючи з 5 липня 2016 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас