Націоналізація Привата: експерт прорахував можливий вплив на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Націоналізація Привата: експерт прорахував можливий вплив на гривню

Валюта
11525
Наслідком націоналізації ПриватБанку може бути додаткова інфляція на рівні 1,5-2% та додаткова девальвація на рівні 4-5%. Однак цей процес розтягнеться десь на 1,5 року, тому шоку для людей не буде.
Таку думку висловив екс-заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.
Зокрема, експерт назвав три причини націоналізації ПриватБанку. “Перша – це менеджмент, велика питома вага інсайдерських кредитів. Друга причина – це власники, теж велика питома вага інсайдерських кредитів. Третя причина – це поганий нагляд за банківськими установами”, – зазначив експерт.
Він також припустив, що технологічно ПриватБанк “трохи втратить”. “Такої динаміки, до якої звикли клієнти ПриватБанку, вже не буде, але банк буде виконувати свої зобов’язання. А от наслідки для держави будуть більш суттєвими”, – зазначив експерт.
За його словами, у цьому році на проблеми з ліквідністю ПриватБанку держава, мабуть через рефінансування, витратить 20-25 млрд грн. “У наступному році, думаю, ця сума може збільшитися до 100 млрд грн. Це відповідає питомій вазі непрацюючих активів чи інсайдерських кредитів у ПриватБанку”, – додав Савченко.
За його словами, “наслідки – це додаткова інфляція, я її оцінюю десь 1,5-2%, і додаткова девальвація, десь 4-5%. Але цей процес розтягнеться десь на 1,5 року, тому шоку для людей не буде”.
“В цьому році це буде рефінансування, в наступному році це буде монетизація ОВДП, через цей механізм якраз збільшується капітал ПриватБанку. Зараз він мінусовий, думаю, що 25 млрд достатньо, щоб він вийшов у нуль. Потім потрібно буде вкладати щоквартально десь по 25 млрд грн, щоб вивести його на достатній рівень. Моя рекомендація: як можна менше тримати цей банк у руках держави. Тому що зараз державні банки, по суті, висмоктують з державного бюджету більш ніж 10 млрд грн щороку”, – підсумував експерт.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас