Ірак має намір збільшити експорт нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак має намір збільшити експорт нафти

Енергетика
332
Ірак вирішив збільшити поставки нафти на світовий ринок, повідомляє Росбалт з посиланням на план відвантаження Державної організації по збуту нафти Іраку (SOMO).
“Згідно з документом, поставки через Басру – основний експортний порт Іраку – зростуть на 7%, до 3,53 мільйона барелів на день. План відвантаження датований 8 грудня і був прийнятий через тиждень після переговорів країн ОПЕК у Відні, де Ірак погодився знизити видобуток на 210 тисяч барелів на день”, – йдеться в повідомленні.
Основними покупцями нових партій в обсязі 390 тисяч барелів на добу стануть НПЗ Індії та Китаю. Ірак – другий за обсягами видобутку член ОПЕК після Саудівської Аравії, в листопаді він виробляв 4,8 мільйона барелів на день, причому 85% цієї нафти відвантажував на експорт. За 4 роки видобуток в Іраку зріс в 1,5 рази, і влада країни спершу не була налаштована його скорочувати, нагадує керуючий директор Manaar Group Джаафар Алтайє.
В кінці жовтні іракський міністр нафти Джабар аль-Лаібі заявив, що для його країни має бути зроблено виняток, такий, як для Лівії та Нігерії, оскільки Ірак фактично перебуває в стані війни з “Ісламською державою”.
Глава SOMO Фалах аль-Амірі тоді ж заявив, що обсяги нафтовидобутку – це питання національного суверенітету, і нижче 4,7 мільйона барелів на добу Ірак знижувати виробництво не буде. На переговорах у Відні Ірак несподівано поступився, погодившись на квоту в 4,54 мільйона барелів, але, швидше за все, умови угоди дотримуватися не буде, припускає Алтайє з Manaar Group.
За оцінкою експерта, яку наводить zerohedge, Ірак буде прагнути утримати своїх клієнтів в Азії, і в реальності скорочення видобутку складе не більше 100 тисяч барелів на день. Укладена у Відні угода ОПЕК, до якої долучилися ще 11 нафтовидобувних країн, щодо зниження видобутку на 1,8 мільйона барелів на день, є “джентельменською угодою” – жодних зобов’язуючих документів сторони не підписували.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас