Вільні ціни: українцям розповіли про підсумки експерименту Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вільні ціни: українцям розповіли про підсумки експерименту Кабміну

Особисті фінанси
2222
Після рішення Кабінету міністрів України про призупинення з 1 жовтня 2016 року державного регулювання вартості продуктів харчування, ціни на них незначно виросли.
Про це заявила виконувач обов’язків заступника голови Держпродспоживслужби Лілія Стиренко, передає прес-служба Кабміну.
Так, за даними Державної служби статистики, протягом осені хліб пшеничний із борошна першого ґатунку подорожчав на 26 копійок, хліб житній – на 34 копійки. Ціна на соняшникову олію з початку осені істотно не змінилася, цукор подорожчав на 11,2%. Щодо вартості риби, то в листопаді вона зменшилася на 3-5 грн за кілограм.
Також протягом осені в середньому на 15% зросли ціни на молоко і молочні продукти.
Із соціально значущих м’яса і м’ясопродуктів восени найбільше подорожчало сало (на 12,1%), ковбаси варені першого гатунку (на 4,1%). Разом із тим м’ясо курятини подорожчало восени менш ніж на 1 грн, яловичина в ціні зросла на 3%, а на свинину ціни залишилися на рівні початку осені.
За словами начальника управління контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби Лариси Єфімової, невелике подорожчання продуктів було зумовлене перш за все підвищенням їх собівартості і сезонністю.
Вона також зазначила, що з 1 січня дія пілотного проекту закінчується, і уряд, проаналізувавши отримані результати, ухвалить рішення про продовження, скасування або вдосконалення системи державного регулювання цін на товари та послуги в сфері виробництва і реалізації продовольчих товарів.
Голова Комітету економістів України Андрій Новак прогнозував, що скасування державного регулювання цін на продукти харчування в Україні не призведе до різкого подорожчання відповідних товарів, однак помітно вплине на ринок.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас