Недружній безконтакт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недружній безконтакт

Фінтех і Картки
1424
Українці не поспішають замінювати свої картки на безконтактні. Інфраструктура безконтактних платежів усе ще недостатньо поширена. Банкіри не журяться: вони планують в майбутньому активніше впроваджувати платежі з використанням смартфонів, а не карток.
Безконтакт не активізується
Українці повільно переходять на нові платіжні технології. За даними Нацбанку, зараз у них на руках 31,1 млн активних платіжних карток. Але карток, які дозволяють здійснювати платежі безконтактно, усього 5,65% – 1,76 млн шт. Ситуація з інфраструктурою дещо краща: з 207,2 тис. терміналів половина приймає безконтактні платежі.
Але цього недостатньо. «В Україні, на жаль, інфраструктура бесконтактних розрахунків недостатня. Термінали, які працюють з такими технологіями, є в роздрібних торгових мережах. Але бутики та ресторани переважно не приймають бесконтакт. Причина в тому, що це дорого і для банків, і для торговців. Вони платять більшу комісію. Тому кількість безконтактних карток складає всього 5% від загального, а від обороту – всього 3%, – говорить член наглядової ради банку «Глобус» Олена Дмитрієва. – Невеликі банки насилу можуть дозволити собі такі проекти. У нас безконтактний проект коштував 17 тис. євро».
Низький попит
Попит на такі розрахунки обмежений певним колом клієнтів. «Ми дійшли висновку, що найбільшим попитом безконтактні платежі користуються у клієнтів середнього класу з доходами близько 10-12 тис. грн. Найчастіше за допомогою таких карток єдійснюються невеликі покупки на заправках, в дрібних магазинах, в мережі МакДональдс. За звичайними картками впроваджувати бесконтакт важче, на відміну від карток більш високого статусу, бо звичайні клієнти досі вважають за краще знімати готівку з карток і розплачуватися нею», – розповідає керівник управління інноваційних проектів Банку Кредит Дніпро Сергій Сорокін.
Хоча з мікроплатежів приріст у бесконтактному сегменті досить великий. «Після встановлення безконтактних терміналів у метрополітені кількість безконтактних платежів зросла на 10-20 тис. операцій на місяць. Протягом останніх трьох місяців ми спостерігаємо приріст на 80-100 тис. операцій щомісяця», – підрахував заступник директора департаменту електронної комерції та платіжних засобів – начальник процесингового центру Ощадбанку Олександр Сотник.
В майбутньому банкіри планують робити ставку не на платіжні картки з безконтактною технологією, а на мобільні пристрої, які використовуються для цієї мети. Це має зробити такі розрахунки більш затребуваними. «Ми вирішили відразу йти в безконтакти. Картки – це перехідний етап до мобільних девайсів. Якщо людина забула гаманець, вона може навіть не звернути уваги, але якщо вона забула телефон, то обов’язково повернеться за ним. Тому ми привчаємо клієнтів до NFC. У першому кварталі з’явиться мобільний додаток з NFC-технологією», – зазначає директор департаменту продуктів роздрібного бізнесу Кристалбанку Максим Андрієнко.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас