Мінфін повідомив, що буде заміною допомоги від ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін повідомив, що буде заміною допомоги від ЄС

Казна та Політика
758
Провал приватизації, яка мала принести до держбюджету-2016 17 млрд грн, і затримка з отриманням 600 млн євро другого траншу макрофінансової допомоги ЄС, змусили Міністерство фінансів збільшувати пропозицію облігацій внутрішньої держпозики, щоб замістити це фінансування, повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.
“Треба ці гроші замістити, а це неможливо зробити”, — сказав міністр, критикуючи роботу Фонду держмайна на конференції в Bendukidze Free Market Center.
За його словами, знайти заміну 600 млн євро від ЄС за три тижні, що залишилися до нового року, також складно.
“Будемо по максимуму заміщати за рахунок внутрішніх запозичень. А якщо не вистачить, то ініціюватимемо зміни до держбюджету”, — уточнив Данилюк для журналістів.
Мінфін вже вніс зміни у графік проведення первинних аукціонів з розміщення ОВДП у грудні. Зокрема, будуть проведені п’ять аукціонів з розміщення валютних облігацій, тоді як раніше в планах був лише один подібний аукціон.
Міністерство фінансів України запропонує облігації в національній валюті з термінами обігу 6-12 місяців, а також валютні облігації з термінами обігу 17, 18 і 20 місяців, повідомила група Investment Capital Ukraine на своїй сторінці в facebook.
Востаннє доларові ОВДП Мінфін розміщував 20 вересня. Тоді йому вдалося продати дворічні облігації на $100,14 млн за ставками до 6,5% річних.
Крім цього, 25 жовтня Мінфін реалізував також ОВДП в євро на 141,34 млн під 4% річних.
За оцінкою ICU, саме валютні облігації можуть мати найбільший попит, що дозволить Мінфіну залучити в бюджет валюту і зменшити вплив валютних виплат по боргу на золотовалютні резерви країни.
Протягом останніх місяців Мінфін або не проводив їх розміщення, або жорстко обмежував пропозицію, не задовольняючи значну частину попиту. Так, у вересні було відхилено близько 30% заявок, в жовтні розміщувалися облігації в євро, а в листопаді розміщення валютних ОВДП не проводилося.
“Попит сьогодні буде концентруватися на валютних ОВДП, які є найбільш привабливими, особливо враховуючи нещодавні коливання курсу. Заявки можуть розподілитися відносно рівномірно, а процентні ставки будуть дещо нижчі, ніж для 2-річних облігацій, розміщених у вересні. Тоді Мінфін розмістив ОВДП на $100 млн за ставками 6.15-6.50% (середньозважена становила 6.48%). Швидше за все, ставки в заявках будуть і вище 6.50%, але задоволений Мінфіном попит сконцентрується на рівнях 6.00-6.30%”, — вважає аналітик ринку облігацій Тарас Котович.
За його словами, таке розміщення необхідне для поповнення валютних рахунків уряду і зменшення впливу виплат у валюті, на ЗВР, особливо в умовах відсутності чергового траншу МВФ і 600 млн євро коштів від ЄС, які уряд планував отримати цього року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас