В Україні електромобілі можуть подешевшати більш ніж на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні електромобілі можуть подешевшати більш ніж на 20%

Технології&Авто
745
В Раді пропонують скасувати ПДВ та акцизний збір на електрокари. За словами експертів, законопроект може стимулювати ринок продажів електромобілів і заощадити гроші українців на пальному.
В Україні до 2021 року електромобілі хочуть звільнити від акцизного збору та податку на додану вартість. Експерти відзначають, що з 2017 року закон може запрацювати. Яка ймовірність того, що закон приймуть і як подешевшають електрокари?
Яка ймовірність того, що електрокари стануть дешевшими
Тільки за 2016 рік попит на електромобілі в Україні злетів без істотної стимуляції ринку з боку держави. За 10 місяців в Україні продано 1123 електрокари, притому що в 2015 – всього 401. За словами експертів, на продажі вплинули пільгове оподаткування на старі автомобілі і зменшення ставки ввізного мита для електрокарів з 10% до 8%. Але при цьому динаміка продажів електромобілів на тлі дизельних машин виглядає не переконливо. Зараз по дорогах країни їздять 8 млн авто з двигуном внутрішнього згоряння.
Хоча і раніше депутати вносили законопроекти про скасування ПДВ, вони відхилялися ще на етапі розгляду профільними комітетами. Цього разу, за словами директора Всеукраїнської організації автоімпортерів і дилерів Олега Назаренка, є всі шанси, що з 1 січня електромобілі не будуть обкладатися акцизним збором і ПДВ.
“У 2015 був законопроект про скасування ПДВ на електромобілі, але комітет з оподаткування його не пропустив: тоді депутати розділилися на тих, хто не підтримував взагалі проект, і на тих, хто хотів захистити вітчизняний автопром. Але в цьому році є всі шанси, що законопроект підтримають. Думаю, ще будуть вноситися правки, але закон буде прийнятий”, – прогнозує Олег Назаренко.
За ухвалення законопроекту виступає і голова Клубу електромобілістів Володимир Романцев, але сумнівається, що його приймуть. За його словами, в Раді є лобісти бізнесменів, які заробляють на пальному.
“Депутати розуміють, електромобіль нічого не дає. Якщо подивитися на європейські країни, можливо, вони бачать для себе якусь загрозу. Електромобілісти, по-перше, не купують бензин, по-друге, не мають таких потреб у запчастинах”, – зазначає він.
Наскільки подешевшають електромобілі
Якщо законопроект приймуть, електрокари подешевшають більш ніж на 20%.
“Прийняття законопроекту дозволить значно знизити вартість електромобілів, що, враховуючи їх економічність, забезпечить стрімке зростання попиту серед населення. Це призведе до зменшення використання іноземних енергоносіїв, зменшить енергетичну залежність України від зовнішніх партнерів і сприятиме стабілізації екологічної ситуації в країні”, – зазначають автори законопроекту у пояснювальній.
За словами СЕО ElectroCars Олександра Кравцова, якщо законопроект буде прийнятий, то кількість електрокарів буде продовжувати зростання ще більшими темпами.
“Ми все ще вважаємо скасування ПДВ на кілька років найкращим і найефективнішим стимулом розвитку ринку електрокарів”, – зазначає СЕО ElectroCars Олександр Кравцов.
За словами Олега Назаренка, в 2017 році українці будуть витрачати на автомобілі більше, оскільки кілька років через нестабільну ситуацію в країні багато людей відкладали великі покупки на кращі часи. У зв’язку з тим, що гривня стабілізувалася, українці почнуть вкладати гроші в автомобілі та нерухомість, вважає експерт. А скасування ПДВ і акцизного збору змусить українців пересісти на електрокари і зменшити споживання нафтопродуктів у країні.
“Військово-політична ситуація в країні нестабільна і дуже багато людей відкладали купівлю автомобілів. Зараз ростуть не тільки продажі на ринку нових автомобілів, але і побутової техніки, нерухомості. Життя в державі стабілізується, і люди починають вкладати гроші в речі тривалого попиту”, – вважає Олег Назаренко.
Віталій Андроник
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас