Курс на 27: експерт пояснив, чому в Україні злітає долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на 27: експерт пояснив, чому в Україні злітає долар

Валюта
9041
Курс долара в Україні підвищується в останні дні через декілька факторів, зокрема через зміцнення американської валюти по всьому світу і подорожчання нафти. Крім того, послаблюють валюту і внутрішні причини – загострення політичної і соціальної обстановки в Україні. Таку думку висловив старший аналітик ГК ForexClub Андрій Шевчишин.
“Американська валюта після президентських виборів в США зміцнилася проти світових валют більш ніж на 3%. Фактично, валюти країн – імпортерів української продукції ослабли, особливо євро. Також вже завтра Центробанк США з більш ніж 90% ймовірністю оголосить рішення щодо підвищення облікової ставки, і, якщо подальші кроки будуть досить агресивними, долар збереже позитивну динаміку. Девальвація світових валют, при незмінності курсу гривні, буде обмежувати купівельну спроможність країн-імпортерів і послаблювати український експорт”, – пояснює аналітик.
В цілому, за підсумками року очікується курс в діапазоні 26,5 – 27,5 грн за долар.
Також, за словами експерта, негативно на гривню вплинуло зростання цін на нафту і перспектива підвищення цін критичного енергетичного імпорту, що буде посилювати відтік валюти. Нагадаємо, нафта дорожчає після досягнення домовленостей ОПЕК і країн поза картелем знизити видобуток чорного золота.
Внутрішніми факторами дестабілізації валютного ринку виступають соціальні і політичні ризики, вважає експерт.
 “Фактором, що підтримує курс, виступає відновлення цін на ринках агропродукції. З початку місяця пшениця і кукурудза дорожчають, зростають ціни інших с/г продуктів, позитивну динаміку демонструє залізорудна сировина. Це зона підтримки валютного ринку”, – відзначає Шевчишин.
Також напередодні новорічних і різдвяних свят населення переважно здає валюту, що знижує загальний попит.
Крім того, на тлі невизначеності Набцанк балансує ринок продажем валюти з резервів або купівлею надлишкової пропозиції, нагадує Шевчишин.
“Вважаємо, що в зоні 26,3 гривні регулятору буде простіше підтримувати баланс ринку при менших витратах резервів. У цілому, за підсумками року очікуємо курс в діапазоні 26,5 – 27,5 грн за долар”, – резюмує експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас