НБУ вважає обмеженням його незалежності закладені Кабміном у держбюджет-2017 до перерахування 45 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вважає обмеженням його незалежності закладені Кабміном у держбюджет-2017 до перерахування 45 млрд гривень

Казна та Політика
287
Національний банк вважає обмеженням його незалежності закладені Кабінетом Міністрів до державного бюджету 2017 року до перерахування 45 млрд гривень прибутку Нацбанку.
Про це йдеться в звіті НБУ про фінансову стабільність.
У жовтні заробила нова Рада НБУ, що дозволило затвердити річну фінансову звітність Національного банку за 2015 рік.
Завдяки цьому НБУ протягом жовтня-грудня перерахував до бюджету торішній прибуток 38,2 млрд гривень.
Платежі надходили трьома траншами (10, 14 і 14,2 млрд гривень) в жовтні, листопаді та грудні.
За проведеними в листопаді оцінками, в поточному році прибуток НБУ може складати близько 35,5 млрд гривень, які повинні поповнити бюджет 2017 року.
Під час розробки проекту державного бюджету на наступний рік уряд запропонував власну оцінку прибутку НБУ за 2016 на рівні 45 млрд гривень.
На думку НБУ, така практика порушує принципи незалежності центрального банку, і надалі уряд має покладатися виключно на оцінки НБУ.
Як повідомлялося, в середині вересня глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що Нацбанк планує перерахувати 31 млрд гривень свого прибутку до держбюджету в 2017 року. Однак в первинному проекті держбюджету Кабмін заклав до перерахування 41 млрд гривень в наступному році.
В ході розгляду проекту закону в профільному комітеті депутати вирішили запропонувати Мінфіну переглянути цю цифру в бік збільшення до 45 млрд гривень.
В оприлюдненому проекті держбюджету до другого читання сума вже збільшилася до 45 млрд гривень.
У свою чергу Національний банк заявив, що не обговорював з Міністерством фінансів перерахування 45 млрд гривень прибутку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас