Обсяг гривневих кредитів для бізнесу зріс на 23% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг гривневих кредитів для бізнесу зріс на 23%

Кредит&Депозит
298
З початку року грошова маса зросла на 5,1% до 1044,3 млрд грн переважно за рахунок приросту депозитів у національній валюті.
Про це свідчать попередні дані «Грошово-кредитної статистики» за листопад.
Залишки за депозитами в національній валюті за підсумками 11 місяців поточного року збільшилися на 4,3%. Однак в листопаді залишки скоротилися на 0,3% м/м, що було обумовлено тимчасовим посиленням волатильності на валютному ринку в результаті нагнітання політичної напруги. Це також вплинуло на динаміку залишків за депозитами в іноземній валюті (в доларовому еквіваленті), які в листопаді знизилися на 2,1% м/м, тоді як з початку року вони зросли на 1,4%.
«Динаміку кредитної активності банків минулого місяця продовжували визначати високий рівень боргового навантаження, перш за все серед позичальників корпоративного сектора і необхідність реструктуризації їхніх кредитів», – йдеться в повідомленні регулятора.
Це пояснює стрімкий приріст залишків кредитів в національній валюті в листопаді (на 6,3% м/м), зокрема за кредитами підприємств (на 7,5% м/м).
Частково зростання кредитного портфеля гривні могло бути спричинене реструктуризацією окремими банками заборгованості за кредитами в іноземній валюті, залишки за якими за місяць знизилися на 6%. Таким чином, кредитний портфель банків за підсумками листопада майже не змінився.
Одночасно залишки за кредитами банків у національній валюті з початку року збільшилися на 18,3%. В тому числі кредитів, наданих бізнесу, – на 23,2%. Зростанню корпоративного кредитного портфеля в гривні сприяло і зниження ринкових процентних ставок.
Обсяги кредитування домогосподарств продовжували скорочуватися. З початку року портфель кредитів населення в національній валюті скоротився на 4,1%, в тому числі на 0,3% м/м в листопаді.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас