АБ "Порто-Франко" намагається через суд повернути нерухомість в Одесі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АБ "Порто-Франко" намагається через суд повернути нерухомість в Одесі

Кредит&Депозит
444
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб намагається у судовому порядку (справа № 916/4454/16) не допустити легалізації виведення ліквідних активів із-під застави АБ «Порто-Франко». Йдеться про комерційну нерухомість у центрі Одеси, загальною площею 16 625 м2, які належать ТОВ «Одеський торговий дім», заставною вартістю 330,60 млн грн. Власник істотної участі банку – Мирослав Школенко перебуває у розшуку за статтею привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст 191 Кримінальний Кодекс України).
До введення тимчасової адміністрації у АБ «Порто-Франко» наглядовою радою банку було прийнято рішення про відмову від майнових вимог на забезпечення за низкою кредитних договорів. Зокрема, на передану у заставу банку комерційну нерухомість у центрі м. Одеси.
У результаті – понад десять кредитів юридичних осіб, загальна заборгованість за якими станом на 01.12.2016 перевищила 213,39 млн грн, залишились без якісного забезпечення. Прийняте наглядовою радою банку рішення, одразу після введення у банк тимчасової адміністрації було оскаржено у суді (справа № 916/4454/16 за позовом Уповноваженої особи фонду до ТОВ «Одеський торговий дім» про визнання нікчемних додаткових договорів про внесення змін до іпотечного договору недійсними).
Утім, у січні 2015 року Рішенням господарського суду Одеської області (суддя Железна Світлана Петрівна) всупереч позиції Конституційного суду України, уповноваженій особі Фонду у задоволенні позову було відмовлено. Та уже Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 30.06.2015 року (судді Разюк Г.П., Савицький Я.Ф., Гладишева Т.Я.), позов АБ «ПОРТО-ФРАНКО» було задоволено в повному обсязі.
Попри це Вищий господарський суд України у жовтні 2015 року (судді Демидова А.М., Акулова Н.В., Волік І.М.) скасував усі рішення судів, з формальних підстав та повернув справу на новий розгляд.
На сьогоднішній день справа знаходиться у Вищому господарському суді України.
У разі ухвалення рішення не на користь банку, у АБ «ПОРТО-ФРАНКО» суттєво зменшиться можливість задовольнити вимоги вкладників «200 плюс» та інших кредиторів.
Нагадаємо, тимчасову адміністрацію у ПАТ «АБ «Порто-Франко» було запроваджено з 29 вересня 2014 року. Станом на 1 листопада вкладниками АТ «Порто-Франко» у межах виплати гарантованої суми відшкодування було отримано 433,1 млн грн (98,3% від загальної гарантованої суми).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас