Коболєв пояснив, про що Київ хоче домовитися на тристоронніх газових переговорах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коболєв пояснив, про що Київ хоче домовитися на тристоронніх газових переговорах

Енергетика
919
На тристоронніх газових переговорах між Україною, Росією і Європейською комісією Київ сподівається досягти консенсусу щодо зимового пакету, який був би аналогічним зимовим пакетам 2014 і 2015 років.
Про це напередодні переговорів, які пройдуть у Брюсселі, повідомив глава НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
“Мета переговорів – знайти консенсус щодо нового зимового пакету, який був би за змістом аналогічний тим, які ми мали у 2014 і 2015 роках, щоб гарантувати, що цієї зими “Газпром” має можливість продавати газ, а українська сторона – купувати.
Ми сподіваємося, що за результатами завтрашнього обговорення – я вживаю слово “сподіваємося”, тому що нам відомо, що від російської сторони Міллер (Олексій Міллер, глава “Газпрому”) не приїжджає – російська сторона буде готова підписати додаток до контракту, щоб забезпечити технічні можливості для обох сторін продати і купити. Якщо додаток не буде підписано, цей процес буде просто неможливий”, – сказав глава “Нафтогазу”.
При цьому Коболєв підкреслив, що ініціатором цих переговорів виступила Європейська комісія, яка повідомила українській стороні, що російська готова до підписання.
“Ми сподіваємося, що вони (ЄК) реалістично оцінюють шанси на підписання. Хоча, знову ж таки, ми в цьому не впевнені, тому, що ми не вели ці переговори”, – підкреслив він. За словами глави “Нафтогазу”, українська сторона очікує, що “Газпром” виступить з ціновою пропозицією, що дозволить вирішувати, “які обсяги і коли ми зможемо купувати”.
“Зараз не можемо назвати цифри”, – відповів на запитання щодо можливої ціни на російський газ Коболєв.
Він також констатував, що українська сторона завжди готова купувати у “Газпрому” у разі, якщо вони будуть відповідати регулярним нормам газової торгівлі в Європі”. “Це завжди було нашою позицією. Ми хочемо, що всі наші контракти були дійсними, і що ми здатні купувати газ від якомога більшої кількості сторін, включаючи “Газпром”“, – підкреслив глава “Нафтогазу”.
Відповідаючи на питання, звідки українська сторона братиме газ у разі непідписання додатка до контракту з “Газпромом” у разі сильної зими, Коболєв сказав: “Зима вже є сильною, і ми купуємо газ, який нам необхідний, у європейської сторони. Ми просто не хочемо виключати можливості мати ще іншого постачальника”.
За словами глави “Нафтогазу”, у разі необхідності задовольнити “пікові потреби”, використовується газ із підземних сховищ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас