Китайські страховики йдуть на вхід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські страховики йдуть на вхід

Фондовий ринок
547
Українські страховики активно перестраховують свої ризики в Китаї. Це дозволило компаніям з Піднебесної піднятися відразу на другу позицію за обсягом отриманих в перестрахування премій. Китайські страховики можуть стати альтернативою «недружнім» для України російським перестраховикам і більш дорогим послугам перестраховиків Старого Світу.
У поточному році Китай посів друге місце за обсягом переданих з України в перестрахування премій. Про це йдеться в звітності Нацкомфінпослуг за січень-вересень. Українські СК передали в страхування в Китаї 398,5 млн грн, тоді як за підсумками дев’яти місяців 2015 року – всього 4,1 млн грн. Частка страховиків з Піднебесної зросла з 0,2% до 12,4%.
Також посилювалися позиції інших азіатських країн: з 1% до 9,9% зросла частка перестраховиків з Індії (до 315,7 млн грн) і з 0,02% до 6,1% – з Кореї (до 194,3 млн грн) .
У той же час давні партнери України втрачали позиції. Частка лідера – Великої Британії – зменшилася з 27,4% до 18,9% незважаючи на те, що до Великої Британії українські СК перерахували 605,3 млн грн премій, а це на 125,2 млн грн більше, ніж роком раніше. Частка німецьких перестраховиків знизилася з 19,1% до 10,3% (-3,8 млн грн), швейцарських – з 9,6% до 6,2% (+29,7 млн грн). Втрачали позиції – з 7,9% до 3,3% – російські контрагенти.
Всього, станом на 30 вересня, українські страховики перерахували нерезидентам 3,2 млрд грн премій, що становить 12,9% від усіх премій, переданих з перестрахування. Роком раніше цей показник становив 8,1% (1,75 млрд грн).
У гонитві за ціною
Більшість опитаних страховиків заявили, що перелік їхніх контрагентів залишився колишнім. «Панель наших перестрахувальних партнерів не змінюється протягом довгого часу, багато років поспіль ми перестраховуємо свої ризики тільки у великих західних перестрахувальників і на лондонському ринку», – говорить начальник відділу перестрахування СК «АХА Страхування» Варвара Хуповець. У СК «Альфа Страхування» збільшилася частка перестрахування у перестраховиків Великої Британії, Німеччини, Франції та Польщі. «Основними перестраховиками української СК «PZU Україна» залишаються поляки. Останнім часом операцій з перестрахування з Польщею стало навіть більше», – уточнила директор управління перестрахування PZU в Україні Олена Зоріна.
Проте зміни на ринку є. За словами співрозмовників на страховому ринку, європейські перестраховики скорочують ліміти на Україну, тому продовжити співпрацю з ними вдається не всім.
Ще одна причина пошуку нових партнерів – дорожнеча перестрахування у давніх партнерів. «Ми помітили певне зростання перестрахувальних ставок і пов’язуємо цю тенденцію швидше з глобальним зростанням цін на ємності в світі – ринок входить в нову, більш жорстку фазу, що безсумнівно відбивається й на цінах», – розповідає Варвара Хуповець.
«Класичний ринок Європи дедалі більше фокусується на якісних і дорогих ризиках, яких в Україні стає все менше. Азія ж в цьому плані набагато дешевша і не вибіркова. Українські страховики намагаються знаходити ще дешевші розміщення, які в ситуації, що склалася в Україні, та за нинішнього стану ринку страхування вони не можуть знайти на ринках США і Західної Європи», – говорить керуючий директор міжнародного онлайн-сервісу страхування Finscanner.com Андрій Коломієць.
Такою ситуацією і скористалися страхові та перестрахувальні компанії зі сходу. «Компанії з Індії та Кореї раніше хотіли працювати з нашим ринком. Брали участь в наших спеціалізованих конференціях», – згадує генеральний директор асоціації «Страховий бізнес» В’ячеслав Черняховський.
Як повідомили в Нацкомфінпослуг, українські СК працюють з дев’ятьма компаніями з Китаю: China Reinsurance (Group) Company, China Pacific Property Insurance, Company Limited (CPPIC), Bank of China Insurance Company Ltd. (BOCI), China Nuclear Insurance Pool, Sinosafe General Ins.Co ltd, Chubb Insurance (China) Company Limited, China Taiping Insurance, (HK) Company Limited.
Рівняння на кращих
Багато компаній з цього списку – великі гравці на світовому ринку. Наприклад, в листопаді 2015 року рейтингове агентство A.M. Best підтвердило рейтинг China Reinsurance (Group) Company на рівні А. Chubb Insurance (China) Company Limited входить до групи страхових компаній, які працюють в 54 країнах світу. Китайський Chubb отримав рейтинг AA- від РА Standard & Poor’s. Bank of China Insurance Company Ltd. (BOCI) і Sinosafe General Ins.Co ltd працюють на страховому ринку більше 20 років. China Nuclear Insurance Pool – це китайський ядерний пул, який спеціалізується на страхуванні ядерних ризиків.
«Інтерес китайських перестраховиків може бути переважно до українського агросектору, оскільки це досить великий ринок з високим потенціалом, який в разі свого подальшого розвитку цілком може стати одним з найбільших в Україні», – вважає Андрій Коломієць.
Найближчим часом перелік контрагентів може ще розширитися. «За нашими відчуттями і проведеним аналізом активності зарубіжних перестраховиків, припускаємо, що рейтингові перестрахувальники, які зараз ще не представлені на українському ринку, у даний час придивляються до України і готові будуть співпрацювати в найближчому майбутньому», – зазначає директор з перестрахування СК «Альфа Страхування» Сергій Сидоренко.
«Можна припустити, що вирішальним фактором для такого перерозподілу є ціна і більш лояльні умови від нових гравців», – вважає Варвара Хуповець. «Основна причина в тому, що ціни на страхування досить низькі, і для перестрахування ризиків страхові компанії шукають альтернативні, більш дешеві ринки перестрахування», – говорить Сергій Сидоренко.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас