Підвищення цін на залізничні квитки 2017-го: чому дорожчає проїзд і як заощадити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення цін на залізничні квитки 2017-го: чому дорожчає проїзд і як заощадити

Казна та Політика
959
Вартість проїзду в українських поїздах не змінювалася з 2014 року. За цей час гривня значно впала, а в “Укрзалізниці” вимагають переглянути тарифи. Хоча в жовтні міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що вартість залізничних перевезень буде “заморожена”, поки на підприємстві не переможуть корупцію, в міністерстві все-таки почали узгодження підняття тарифів. “Укрзалізниця” планує підняти тарифи як для вантажних перевезень, так і для пасажирських. Наскільки подорожчає проїзд в поїзді і як можна заощадити?
Ціни на квитки
Держпідприємство хоче проіндексувати тарифи на 35%. Підвищення планують провести в два етапи: на початку і наприкінці 2017 року по 16%. При цьому в “Укрзалізниці” зазначають: квитки подорожчають не сильно.
“За розрахунками, зміна тарифу збільшить вартість проїзду в середньому лише на 19,4%. Також з січня 2017 року на 10% зміниться вартість проїзду в вагонах 1-го і 2-го класів поїздів Інтерсіті+. І запланована на наступний рік індексація – вимога сьогодення, заснована на офіційному рівні інфляції і рівні цін на промислову продукцію. Зокрема, показник інфляції 2015 року становив 143,3%, за 8 місяців 2016 – 104,5%. Всього за період з 1 січня 2014 року по 31 серпня 2016 – 187,1%”, – зазначають в “Укрзалізниці”.
Разом з тим, міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає, що перед підвищенням тарифів повинні бути проведені реформи.
“Будь-яке підвищення тарифів повинно бути обґрунтованим і здійснюватися тільки після того, як “Укрзалізниця” покаже ефективність антикорупційних заходів, втілення реформ, пояснить структуру тарифів. У контексті пасажирських перевезень теж питання дуже чутливе. І тут не може бути прямої відповіді, мовляв, у нас такий фінансовий стан, і тому ми підвищуємо тарифи. Я хочу, щоб українська монополія надавала якісний продукт і за це отримувала більше грошей, а не просто піднімала тарифи”, – заявив Омелян.
Підвищення цін на залізничні квитки 2017-го: чому дорожчає проїзд і як заощадити
За словами директора департаменту, держполітики в області залізничного транспорту Мінінфраструктури Олександра Федоренка, підвищення тарифів вже схвалено міністерством і найближчим часом буде відправлено на зовнішнє узгодження до Мінфіну і Мінекономрозвитку. Як зазначив чиновник, це необхідно для стабілізації фінансового стану “Укрзалізниці” і для підтримки рухомого складу, оскільки знос основних фондів залізничної галузі становить майже 90%. Також планують поміняти гігієнічні стандарти, зокрема, хочуть відмовитися від подушок з пір’я, старих ковдр і замінити фіранки на ролети.
Як заощадити
За словами голови правління “Укрзалізниці” Войцеха Балчуна, на квитки 2017 року розроблятиметься система знижок, які дозволять економити більше ніж на половині вартості квитка.
“Ми плануємо ряд маркетингових заходів за деякими типами перевезень. Водночас ми плануємо ввести знижки на міжнародні перевезення, щоб стимулювати зростання пасажиропотоку. Залежно від напрямку, знижки доходитимуть до 60%”, – заявив Балчун.
Поки що невідомо, якою буде система знижок на залізничні квитки, а й існуючі дозволяють економити до 30% його вартості залежно від дня поїздки. За наказом Мінінфраструктури №170 про тарифи на перевезення залізничним транспортом, в “Укрзалізниці” рік розділений на 13 періодів, коли вартість проїзду може зменшуватися або збільшуватися. Найдорожчий проїзд – в передноворічний період – з 25-30 грудня, він підвищується на 10%. При цьому найдешевший день для поїздок – 31 грудня, коли вартість квитка нижча на 30%, ніж інший день. Дешевше можна їздити з 21 по 31 січня на 14% і весь лютий на 5%. Влітку проїзд дорожчий на 7%.
Підвищення цін на залізничні квитки 2017-го: чому дорожчає проїзд і як заощадити
Також вартість квитка залежить від дня тижня. У вівторок і середу їздити дешевше, ніж в інші дні. А найдорожчий проїзд в п’ятницю та неділю. У понеділок і суботу вартість проїзду не змінюється. На 30% дорожче обійдеться проїзд на поїзді, який призначається додатково. Часто “Укрзалізниця” запускає їх влітку і перед святами. За словами пасажирів, які часто їздять потягом, при поїздках за кордон можна зекономити 300-400 гривень, купуючи два квитки на те саме місце і в той же вагон до кордону і від кордону.
“Я заощадила більше 300 гривень, купуючи квиток з Херсона до Ічні, а з нього до Москви на те саме місце в вагоні. Просто віддаю провіднику відразу два квитки. Так само робила, коли їздила в Мінськ. Багато хто так робить, чому виходить дешевше, напевно, вартість проїзду по Україні та, наприклад, Білорусі відрізняється, а коли купуєш один квиток, то його вартість усереднюється”, – розповідає підприємниця Тетяна Коваленко.
Підвищення цін на залізничні квитки 2017-го: чому дорожчає проїзд і як заощадити
Вартість поїздки не залежить від того, яке місце ви виберете в вагоні: верхнє або нижнє, бічне або ні, ближче до провідника або подалі. Однак на ціну квитка впливає клас вагону: купейний, плацкартний, загальний, з місцями для сидіння першого, другого і третього класу, їх вартість в одному поїзді може значно відрізнятися.
Деякі квитки на українські потяги можна купувати з пільговими знижками. Дітям з 6 до 14 років квиток обійдеться в 75% від вартості. Для дитини дошкільного віку, якщо вона не займає окремого місця, квиток купувати не потрібно. Студенти за проїзд слачують 50% вартості квитка. Можна заощадити, не купуючи білизну, її вартість становить в квитку 25 грн.
“Я студент і намагаюся максимально заощадити. Часто їжджу додому із Запоріжжя до Таврійська – це Херсонська область. Квиток коштує близько 35 грн, тобто сама білизна обходитися більш як в половину вартості проїзду. Я її просто не купую, хоча поїзд відправляється вночі”, – говорить студент Запорізького національного технічного університету Едуард Шевчук.
Для тих, хто їздить на Інтерсіті, діє спеціальна бонусна програма, але тільки для пасажирів першого класу: за кожні 100 витрачених гривень вони отримують бонусні 10 гривень, які можна витратити на купівлю квитків, але скористатися нею можна тільки після десятої поїздки.
Віталій Андронік
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас