Українських держреєстраторів внесли в кримінальний кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українських держреєстраторів внесли в кримінальний кодекс

Казна та Політика
879
Народні депутати вирішили захистити державних реєстраторів. У Верховній Раді зареєстрований і направлений на розгляд профільного комітету проект закону “Про внесення змін до статті 343 Кримінального кодексу (про захист прав державних реєстраторів і заборону протиправного втручання в діяльність держреєстраторів).
Головна новація, по суті, одна: державних реєстраторів запропоновано зрівняти за правами з працівниками правоохоронних органів, зробивши їх “недоторканними” для всіх інших громадян.
Як зазначив керуючий партнер юридичної фірми Pravovest Гліб Сегіда, законопроект поданий з метою боротьби з рейдерством.
“У вересні був прийнятий “антирейдерський” закон Мін’юсту, яким, в тому числі, встановлюється кримінальна відповідальність реєстраторів за неправомірні внесення даних в електронні державні реєстри. Таким чином, відповідальність реєстраторів посилили. А запропоновані доповнення до Кримінального кодексу посилять захист самих реєстраторів. В першу чергу, це стосується нотаріусів, які мають доступ до держреєстру. Саме через нотаріусів у 2016 році рейдери найактивніше здійснювали атаки на майно”, – підкреслив він.
Народні депутати уточнили, хто в Україні вважається державним реєстратором:
особи з вищою юридичною освітою, які відповідають кваліфікаційним вимогам Мін’юсту і працюють з виконавчими органами сільських, селищних та міських рад, а також міськими, районними державними адміністраціями;
нотаріус;
державний і приватний виконавець.
 
Тих, хто буде перешкоджати держреєстратору виконувати обов’язки або тиснути на нього або його родичів з метою прийняття незаконних рішень і проведення незаконних дій, пропонують штрафувати на суму в 100 неоподатковуваних мінімумів (1 700 грн.), примушувати до виправних робіт або ув’язнювати на три місяці .
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас