НАБУ очікує скасування пенсійного збору при купівлі валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ очікує скасування пенсійного збору при купівлі валюти

Валюта
2571
Незалежна асоціація банків (НАБУ) очікує скасування пенсійного збору при купівлі валюти.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ.
На думку асоціації, скасування ставки пенсійного збору при операціях з купівлі валюти поверне валютообмінні операції на легальний ринок.
За словами виконавчого директора НАБУ Олени Коробкової, є велика ймовірність, що Верховна Рада прийме відповідний законопроект у другому читанні вже на цьому тижні.
Зараз ставка пенсійного збору при операціях купівлі готівкової іноземної валюти становить 2%.
Верховна Рада мала намір скасувати цей збір ще восени.
1 листопада 2016 року 247 парламентаріїв проголосували за прийняття законопроекту №4741 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій” в першому читанні.
Зокрема, проект передбачає скасування ставки пенсійного збору при операціях з купівлі валюти як в готівковій, так і безготівковій формі, а також обмін валют без посвідчення особи.
“Ми сподіваємося, сьогодні-завтра парламент законодавчо, нарешті, скасує цей податок, що піде на користь як банкам, так і всієї економіки країни. Тому істотне скорочення багатомільярдного тіньового сектора буде сприяти поверненню валютообмінних операцій у банки. А також збільшить податкові надходження в бюджет, оскільки банківські установи є одними з найбільших платників податків України”, – зазначила Олена Коробкова.
Крім того, законопроект також передбачає скасування вимоги пред’являти документи, що посвідчують особу, при купівлі валюти.
Як повідомлялося, збір з валютних операцій вперше введений ще в 1998 році як тимчасовий захід.
До 2006 року його ставка становила 1,5%, а потім скоротилася до 1,3%. У 2007 році – до 1%, в 2008 – до 0,5%, а в 2009 – до 0,2%.
У січні 2011 року Рада скасувала пенсійний збір з операцій з іноземною валютою. Однак в 2014 році парламентарі знову встановили збір у розмірі 0,5%.
До початку 2015 року ставка пенсійного збору при купівлі валюти в готівковій та безготівковій формі зросла до 2%.
При цьому юридичні особи при безготівкових операціях даний збір не платили.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас