Вадим Іосуб: що буде, якщо Україна не отримає транш МВФ до кінця року? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: що буде, якщо Україна не отримає транш МВФ до кінця року?

Казна та Політика
2145
Отримання чергового траншу від Міжнародного валютного фонду залежить не тільки від швидкості прийняття бюджету на наступний рік, але і від долі законопроектів про пенсійну реформу і про ринок землі.
Якщо називати речі своїми іменами – від швидкості проходження бюджету та згаданих законів через Верховну Раду.
Наприкінці листопада глава Нацбанку Валерія Гонтарєва на засіданні ради НБУ заявила: “Структурні реформи, необхідні для стійкості економіки, проводяться все повільніше. Є високі ризики, що ми не отримаємо транш від МВФ в цьому році”.
На мій погляд, неотримання траншу МВФ до кінця року не несе прямих ризиків для економіки: країна в будь-якому випадку без всяких дефолтів буде розраховуватися за своїми зовнішніми зобов’язаннями (за рахунок зниження ЗВР), а бюджет без необхідності секвестру профінансує всі заплановані витрати.
Однак не можна забувати про непрямі ризики. По-перше, це вже згадане зниження міжнародних резервів.
По-друге, це зростання девальваційних очікувань, через які може зрости попит на валюту. В результаті можна отримати або ослаблення гривні, або утримання її курсу з допомогою аукціонів з продажу валюти за рахунок все тих же багатостраждальних резервів.
І, по-третє, до грошей МВФ прив’язані макрофінансова допомога Євросоюзу (600 млн євро), кредити на інфраструктурні проекти Світового банку, і чергові гарантії від США.
У будь-якому випадку, чим довше Україна залишатиметься без грошей МВФ, тим серйозніший тиск відчує гривня, і, відповідно, буде сильніше девальвована.
Звинуватять у цьому, за вже вкоріненою звичкою, НБУ і його керівництво, а не Раду, яка під популістськими гаслами гальмує прийняття законів, які потрібні країні, як ковток свіжого повітря, і вже узгоджені з кредиторами.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас